Zastavený systém k čerpání unijních peněz posoudí výbor sněmovny

Praha - Monitorovací systém na kontrolu čerpání evropských prostředků dnes posoudí kontrolní výbor sněmovny. Evropská komise systém pozastavila kvůli právním chybám. Na ty upozornil sám ředitel odboru, který je za správu monitorovacího systému odpovědný. Úředníci Evropské komise proto zavřeli nejdůležitější kanál, kterým každoročně do země tekly desítky miliard korun. Nový ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška nyní navrhl doladit monitorovací systém tak, aby stát nemusel vypisovat nové výběrové řízení.

„Vrchní ředitel odboru Hartmann prostě informoval Evropskou komisi jaksi velmi dramaticky o tom, že tam je problém,“ vysvětluje ministr financí Eduard Janota, proč byl systém Evropskou komisí pozastaven. Petr Hartmann byl posléze z funkce ředitele odboru odpovědného za správu monitorovacího systému odvolán. Aféra se stala také jedním z důvodů pro pád tehdejšího ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka.

Evropská komise nicméně zavřela nejdůležitější kanál, kterým do Česka proudily peníze z unie. ČR proto musela čerpat ze záloh. Dohodu mezi Českem a Evropskou komisí, která údajný právní problém vyřeší, dojednal v červnu v Bruselu ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. „Evropská komise byla velmi vstřícná k našim návrhům,“ potvrzuje Vondruška.

Výbor sněmovny posoudí monitorovací systém (zdroj: ČT24)

Systém je plně funkční a odpovídá požadavkům

„Musím říct, že systém je plně funkční. Odpovídá požadavkům, které na čerpání evropských fondů jsou,“ říká ministr financí Eduard Janota. Ministr Vondruška se neobává, že by tahanice kolem systému mohly ohrozit toky peněz z unie. Celkovou sumu ve výši 820 miliard může Česko čerpat až do roku 2015. Zatím vyčerpalo 10 miliard korun.