Klienti ČSOB Pojišťovny zaplatí za povinné ručení méně

Praha- Základní sazby povinného ručení u ČSOB Pojišťovny sice v příštím roce stoupnou o pět procent, většina vlastníků vozidel ale bude za pojištění odpovědnosti platit méně než letos díky bonusům za jízdu bez nehod a dalším slevám. Nárok na bonus za jízdu bez nehody má přitom zhruba 70 procent klientů. ČSOB Pojišťovna je první, která zveřejnila sazby na příští rok.

Bonus za jízdu bez nehody ČSOB Pojišťovny stoupne příští rok o pět procent a celkově může dosáhnout až 50 procent ceny, uvedl ředitel pojišťovny Jeroen van Leeuwen. Pojišťovna nabídla také těm novým klientům, kteří v předchozích 12 měsících neudělali škodu a je jim přes 29 let, v prvním roce pojištění 30procentní slevu. Další slevy nabízí pojišťovna za sjednání jiného pojištění či roční placení pojistného. Díky všem slevám může prý pojistné klesnout až na 24 procent základní sazby.

Pojišťovna nabízí také slevu 20 procent pro majitele vozidel starších devíti let. Tito řidiči jsou zpravidla starší, mají nižší příjmy, jsou opatrnější a jezdí méně často, upozornil ředitel neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny Michal Kaněra. V rámci Evropy se tak jedná o určitý unikát - starší vozidla totiž mívají obvykle vyšší sazby, neboť jejich technický stav může zapříčinit nehodu.

Stejně jako většina ostatních pojišťoven také ČSOB Pojišťovna pokračuje v segmentaci na okresy s nižší a vyšší nehodovostí. Nejméně rizikové okresy z pohledu nehod jsou Jindřichův Hradec, Ústí nad Orlicí a Klatovy. Naopak největší podíl škod na pojištěných vozidlech je v Praze, Ústí nad Labem a v Mostu. Přirážka k základnímu pojistnému pro klienty z Prahy klesne z 20 na deset procent, stejně tak 10 procent budou mít slevu řidiči z málo nehodových okresů.

Ostatní pojišťovny sazby teprve zveřejní

Sazby povinného ručení pro příští rok zatím ostatní pojišťovny nezveřejnily, například Česká pojišťovna je teprve připravuje. „Jako každoročně proběhne začátkem roku analýza škod za uplynulý rok a případné významné faktory se promítnou do kalkulací. Děje se tak zpravidla oběma směry. Očekáváme, že případné dílčí změny budou připraveny nejdříve v březnu 2010,“ uvedla mluvčí UNIQA Eva Svobodová.

Česká podnikatelská pojišťovna zdražení sazeb povinného ručení od počátku příštího roku podle mluvčí Renaty Svobodové nechystá. Kooperativa bude svoji nabídku povinného ručení konkretizovat v nejbližších dnech. Filosofií Kooperativy zůstává podle mluvčího pojišťovny Marka Vícha snaha o udržení co nejvýhodnějších sazeb pro dobré řidiče. Slevy pro odpovědné vlastníky vozidel připravila i Allianz. Pro klienty, kteří svá vozidla provozují od počátku roku 2000 bez nehody, připravila pětiprocentní bonus. Jejich celkový bonus tak stoupne 55 procent, podotkla mluvčí Pavla Paseková.

Pojištění poskytuje nyní 15 pojišťoven. Většina z nich už nyní sazby takzvaně segmentuje, tedy je stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru nebo dalších kritérií.