Fed: Hospodářské oživení si vyžádá zpřísnění měnové politiky

Washington - Americká centrální banka (Fed) zatím bude muset pokračovat v podpoře ekonomiky, postupné hospodářské oživení si ale nakonec podle jejího šéfa Bena Bernankeho vyžádá zpřísnění měnové politiky. Centrální banka podle něj bude muset později opět začít zvyšovat úrokové sazby, aby předešla inflaci. Se zpřísněním měnové politiky jako první ze skupiny G20 v úterý začala Australská centrální banka, která zvýšila základní úrok o čtvrt procentního bodu. Britská centrální banka, stejně jako Evropská centrální banka, ale zatím úroky nemění. Komentář šéfa Fedu by mohl dolaru pomoci. Někteří analytici se domnívají, že se díky němu může vrátit na hodnoty, kde byl letos v únoru. Tehdy se k euru prodával v kurzu asi 1,25 USD a ke koruně za více než 23 korun.

Bernanke promluvil na konferenci Fedu, kde hovořil o výrazném nárůstu bilance banky. Dal jasně najevo, že bankéři se zabývají otázkou, jak ukončit podporu ekonomiky, až bude oživení zřetelné. Fed už v boji s finanční a hospodářskou krizí snížil základní úrokovou sazbu k nule, kde ji ještě nikdy neměl. Zároveň do finančního systému napumpoval stovky miliard dolarů, aby minimalizoval dopady krize, která je podle expertů nejhorší od Velké hospodářské krize na začátku 30. let minulého století.

„Podpůrná politika zde pravděpodobně bude mít své místo delší dobu. Avšak v určitém okamžiku, až nastane hospodářské oživení, budeme muset měnovou politiku zpřísnit, abychom předešli problému inflace,“ řekl účastníkům konference, která se konala v ústředí Fedu ve Washingtonu. Podle analytika devizového trhu ve finančním ústavu Commerzbank Ulricha Leuchtmanna Fed ke zvýšení úroků asi nesáhne dříve než ve druhém pololetí 2010.

Fed otáčí dolarovým kormidlem (zdroj: ČT24)

Bernankeho slova trh vnímá jako upozornění, že se Americká centrální banka postupně, ale vytrvale posouvá od mimořádně uvolněné měnové politiky k normálu a později začne se zvyšováním úroků. Statistické údaje z poslední doby ale nenaznačují, že by hospodářské oživení mělo pevné základy. Ukázala to například zpráva o vývoji nezaměstnanosti, podle které zaměstnavatelé v září zrušili více pracovních míst, než se čekalo. Příznivěji ve čtvrtek vyzněla týdenní statistika o žádostech o podporu v nezaměstnanosti.

Díky komentáři šéfa centrální banky se americký dolar dnes odpoutal od více než ročního minima a zamířil vzhůru vůči naprosté většině hlavních světových měn. Někteří analytici se proto domnívají, že se může vrátit na hodnoty, kde byl letos v únoru. Tehdy se k euru prodával v kurzu asi 1,25 USD a ke koruně za více než 23 korun. Nyní se vůči euru prodává v kurzu asi 1,47 USD, vůči české koruně se pohybuje kolem 17,50 korun.

Úroková sazba americké centrální banky
Zdroj: ČT24