Zaměstnanci schválili plán pro uzavření belgické továrny Opelu

Antverpy - Zaměstnanci továrny automobilky Opel v belgických Antverpách se s německou firmou dohodli na sociálních podmínkách plánovaného ukončení výroby. Podle firmy a závodní rady se pro schválení dohody vyslovily více než tři čtvrtiny pracovníků. Továrna zaměstnává celkem 2560 lidí. Opel předpokládá, že značná část zaměstnanců závod opustí do konce června. Firma hodlá pro továrnu ještě do konce září hledat nového investora. Pokud se neobjeví žádný zájemce, bude závod uzavřen do konce roku.

„Toto řešení je milníkem v naší snaze připravit Opelu úspěšnou budoucnost,“ uvedl ke schválení sociálního plánu šéf Opelu Nick Reilly. „Uvolnila se tak cesta k intenzivnímu hledání investora. Tento výsledek nabízí Antverpám perspektivu, o kterou jsme dlouho bojovali,“ uvedl Klaus Franz, šéf závodní rady automobilky.

Mateřská společnost Opelu General Motors ohlásila již v lednu záměr uzavřít antverpskou továrnu v rámci restrukturalizace. Původně hodlala GM prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Konečným rozhodnutím automobilky ale bylo, že si divizi ponechá a provede její restrukturalizaci sama. Restrukturalizace povede k zániku celkem 8300 pracovních míst, téměř 50 000 lidí pak zaměstnává v Evropě Opel.