ODS: Levice nás žene do bankrotové pasti podobné Řecku

Praha – Podle občanských demokratů je situace kolem Řecka reálnou politickou, ekonomickou a sociální hrozbou, a proto se trendu zadlužovací ekonomické politiky budou snažit zabránit. ODS proto vyzvala ministry, které nominovala, k úsporám v rozpočtu a podpoře ministra financí Eduarda Janoty v jeho úsporných krocích. ČSSD s tím nesouhlasí a nařčení označila za typického strašáka ODS. Navíc podle mínění sociální demokracie poškozuje volební lídr ODS Petr Nečas svými výroky o špatném stavu veřejných financí mezinárodní rating České republiky. Jak uvedl ekonomický expert ČSSD Jan Mládek, Česku bankrot nehrozí, neboť je jeho dluh jedním z nejnižších v unii.

„Je naším klíčovým úkolem zabránit podobnému vývoji v České republice,“ zdůraznil volební lídr ODS Petr Nečas. „Dopady bankrotu či ekonomických problémů souvisejících s Řeckem se dosud jevily jako vzdálené a abstraktní, jako hypotetické strašidlo. Nyní můžeme vidět, že je to reálná politická, ekonomická a sociální hrozba. Realitou se to může stát a bude to mít dopady na konkrétní život konkrétních lidí,“ dodal.

ODS: Vyhraje-li levice, hrozí prudké oslabení měny či zdražení benzinu

Podle ODS by v případě realizace programu levice hrozilo oslabení měny na 36 korun za euro či zdražení litru benzinu na 40 korun. Inflace by stoupla nad deset procent a důchodcům by klesly reálné důchody, doplňují občanští demokraté. O práci by mohlo v případě prosazení levicových plánů také přijít až 150 000 lidí. „Pokud bude realizován program levice, bude hrozit státní bankrot, a tomu musíme zabránit,“ prohlásil Nečas.

Své úvahy demonstroval Nečas na nákupu základních potravin. V červeno-oranžové nákupní tašce poukázal na prudkou redukci potřeb pro obyčejného člověka, pokud bude realizován volební program levice a dojde ke státnímu bankrotu. V menší síťovce se objevila půlka chleba namísto celého, litr a půl vody se zmenšil na litrovou láhev a chyběly některé základní potraviny spolu například s banány.

Podle Miroslava Zámečníka, ekonoma a člena Ekonomické skupiny odborníků, se nyní politici musí dohodnout na rozpočtu na příští rok a snižovat jeho schodek: „Cokoliv jiného není myslitelné. Schodek musí být nižší a musí se přitvrdit. Kvalita hospodářské politiky totiž bude sledována přísněji než dosud. Teď je čas na velmi disciplinovanou rozpočtovou politiku a hladké schválení rozpočtu.“

Janota tento týden oznámil další škrty v letošním rozpočtu, snažit se chce o zachování letošního deficitu ve výši 5,3 procenta hrubého domácího produktu. Úsporný rozpočet chce připravit i na příští rok, který by neměl vést k deficitu vyššímu než 4,8 procenta HDP. Především ČSSD před květnovými volbami prosazuje návrhy, které odporují úsporným plánům vlády.

Pavel Mertlík, hlavní ekonom, Raiffeisenbank:

„V návrhu ODS jsem zaznamenal dvě věci, které stojí za řeč. Jednak to byl návrh cílového deficitu státního rozpočtu pro příští rok, což bylo 3,8 procenta… Mně osobně připadá, že to je návrh, o kterém stojí za to diskutovat… Ovšem přijde mi, že toto číslo je přepálené… Další věcí je finanční ústava, kde v prezentaci této problematiky vidím ze strany ODS velký posun k lepšímu za posledních čtyři až pět let.“

Je třeba myslet na drastické úspory Irska či Lotyšska

Nečas společně s ekonomickým expertem strany Martinem Kocourkem a ekonomem Miroslavem Zámečníkem připomněl příklady Irska či Lotyšska, kde byla přijata drastická úsporná opatření kvůli problémům s veřejnými financemi.

Podle Mládka mohou za současné problémy „dárečky ODS bohatým a daňové mičurinství vlády“ premiéra a někdejšího předsedy občanských demokratů Mirka Topolánka. Za jeho vlády změny na odvodech do sociálních fondů vedly k jejich snížení až o 20 miliard ročně. Mládek prohlásil, že nynější zadlužení ČR nemají na svědomí sociální demokraté, ale právě ODS, která v 90. letech minulého století podle něj „vedla řecké účetnictví“, tedy skrývala a přelévala dluhy.

Občanští demokraté dle levice neustále strašili a straší Řeckem, dnes jsou však podle ODS vidět následky dluhových pastí. „Když se projednával návrh státního rozpočtu v prosinci loňského roku a agentura Fitch jako první snížila úvěrový rating Řecku, tak jsme upozorňovali, že může dojít k závažným konsekvencím, a už tehdy jsme byli napadáni sociální demokracií, proč strašíme i v případě Řecka,“ vysvětlil Nečas. K eskalaci řeckých problémů nakonec došlo zhruba po čtyřech měsících.

Účet zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu za problémy Řecka se podle středečních údajů vyšplhá na 100 až 120 miliard eur, přičemž pomoc bude rozložena do tříletého období. Agentura Bloomberg dnes dokonce předpokládanou pomoc Řecku vyčíslila až na 600 miliard eur.

  • Petr Nečas demonstruje nákup před a po autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1610/160993.jpg
  • Pavel Mertlík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/752/75194.jpg
  • Jan Mládek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1120/111951.jpg
  • Zadlužení zemí EU autor: ČT24, zdroj: Eurostat http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1595/159499.jpg
Vydáno pod