Continental a United Airlines vytvoří největší leteckou společnost na světě

Minneapolis - Ve Spojených státech se spojují dvě velké letecké firmy United a Continental Airlines, tímto krokem vznikne největší letecká společnost na světě. Spojení večer schválily správní rady obou firem, přitom oficiálně má být rozhodnutí zveřejněno až dnes. Společnost bude mít sídlo v Chicagu a ponese značku United. Spojení proběhne po výměně akcií, které oceňují Continental na 3,2 miliardy dolarů (téměř 62 miliard korun). Americký trh v letecké dopravě se tak zase zmenšil a spotřebitelé se obávají vyšších cen letenek.

Ve Spojených státech zůstanou spojením Continental a United tři velké letecké společnosti s mezinárodní přepravou, a to nově spojená United, Delta a American. US Airways také létají do zahraničí, ale loni jejich mezinárodní letecká přeprava byla jen třetinová ve srovnání s American. United patřící pod mateřskou UAL Corp je nyní třetím největším přepravcem v USA podle objemu přepravy. Continental Airlines se sídlem v Houstonu jsou čtvrté největší americké aerolinie. „Není to žádná novinka, o fúzi se domlouvají již přes dva roky,“ řekl letecký publicista Marin Velek s tím, že cestující to nijak zvlášť nepocítí.

Spojení má napomoci k lepším hospodářským výsledkům

Podle předpokladů se hospodaření ztrátových leteckých společností zlepší, budou-li větší. Cestující mají rádi širokou nabídku odletových časů a k dispozici světovou síť. Kombinací United a Continental se jim otevře síť letů od Šanghaje po Jižní Ameriku.

Očekává se, že společnosti vyhlásí fúzi jako spojení rovnocenných partnerů. Po spojení ale lidé uvidí více z United. Nová společnost se tak bude jmenovat a sídlit bude jako původní United v Chicagu. Akcionáři United budou vlastnit 55 procent spojené firmy. Řídit ji bude generální ředitel Continental Airlines Jeffery Smisek. Nynější předseda a generální ředitel mateřské UAL Glenn Tilton bude také předsedou nové skupiny. Jeden ze zdrojů uvedl, že vedení nové společnosti bude tvořit šest nezávislých ředitelů z každé z obou firem, dva zástupci odborů, Smisek a Tilton.

Greg Urban, cestující

„Pro letectví je to tak trochu nutné zlo. Ale nemyslím si, že to přinese nějaké změny.“

O spojení ještě rozhodnou akcionáři a antimonopolní úřady

Výměnou za každou svoji akcii získají akcionáři Continental 1,05 akcie UAL. Firmy podle zdrojů doufají, že uzavřou transakci před koncem roku. Potřebovat budou souhlas akcionářů i protimonopolních regulátorů.

Americké ministerstvo spravedlnosti povolilo zhruba před rokem a půl letecké společnosti Delta Air Lines koupit rivala Northwest Airlines. Vznikly tak světově největší aerolinie současnosti. Mnozí v odvětví jsou teď ale zvědaví, zda administrativa prezidenta Baracka Obamy bude ochotná povolit vznik nového leteckého obra jako za prezidenta George Bushe mladšího.

  • Continental Airlines autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1619/161872.jpg
  • Letadlo Continental Airlines autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/253/25246.jpg