Novým guvernérem polské centrální banky bude Marek Belka

Varšava - Do čela polské centrální banky zasedne někdejší ministr financí a premiér Polska Marek Belka (58). Jako guvernéra jej dnes schválila dolní komora polského parlamentu, ve středu pak Belkovu kandidaturu posvětil výbor pro veřejné finance dolní komory Sejmu. Belka si zajistil vedle vládnoucí strany podporu levicové opozice, z jejich řad pro něj hlasovalo 253 poslanců. Proti bylo 184 hlasů.

Před Belkem zastával funkci nejvyššího představitele centrální banky Slawomir Skrzypek, který s polskou elitou zahynul v dubnu při leteckém neštěstí u Smolensku na západě Ruska. Belka v současné době šéfuje evropské sekci Mezinárodního měnového fondu.

„Toto rozhodnutí obnovuje po tragédii u Smolensku stabilitu centrální banky,“ uvedl úřadující prezident Bronislaw Komorowski, který je také mluvčím dolní komory Sejmu. Předpokládá se, že Komorowski vyhraje prezidentské volby, které se konají 20. června.

Belkovo zvolení posvěcují i finanční trhy

Výběr Belky schvalují také finanční trhy. Předpokládají, že po řadě interních sporů v centrální bance Belka posílí její důvěryhodnost. Belkovo jmenování přivítal i ministr financí Jacek Rostowski, který očekává dobrou spolupráci mezi centrální bankou a vládou v hospodářské politice. Hlavním cílem centrální banky je nyní stabilní zloty.

Při středečním slyšení Belka ocenil měnová rozhodnutí centrální banky za Skrzypkova tříletého působení. Banka snížila úrokové sazby na historické minimum 3,5 procenta, aby zmírnila dopady hospodářské krize. K budoucím pohybům úrokových sazeb se však Belka nevyjádřil. Uvedl, že pokud bude za hospodářským růstem následovat vyšší inflace, nebude se bát úroky zvednout. Předpokládá se, že polská ekonomika letos vzroste o tři procenta po loňských 1,8 procenta.