Peníze z velkých solárních elektráren si nejspíš užívá zahraničí

Ústí nad Labem – Na českých slunečních elektrárnách zřejmě vydělávají v zahraničí. Odborníci tvrdí, že si často kapacitu pro připojení elektráren rezervují domácí podnikatelé, kteří ale posléze své projekty postupně předávají mnohem movitějším investorům ze zahraničí. Někdy jde o nedostatek kapitálu, jindy jsou české firmy se zahraničními spekulanty dokonce domluveny dopředu. Největší zájem o zdejší podnikání vykazují v poslední době především Číňané.

Místopředseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslav Němeček:

„Stačí se podívat, kdo si kapacitu pro připojení k síti rezervoval. Nejčastěji jsou to drobná 'eseróčka', která mohou těžko financovat své projekty. Jeden megawatt instalovaného výkonu přijde zhruba na 50 až 60 milionů korun, takže se lze domnívat, že větší elektrárny od jednoho megawattu výš nepatří drobným českým podnikatelům. Pokud takoví lidé figurují jako investor, nejspíš za nimi stojí někdo docela jiný.“

Dominantní energetické firmy nástup solárních elektráren zaspaly. I když se ČEZ chystá postavit několik obřích elektráren, největší provozovatelem je stále česká firma Energy 21 s instalovaným výkonem o 26 megawattech. I do ní však během letošního jara majetkově vstoupil zahraniční investor Mid Europa Partners. Konkrétní podíl cizích investorů na trhu ERÚ nedokáže určit, ale bude prý velmi vysoký. A je pravděpodobné, že velkých hráčů s cizí majetkovou účastí přibude, především díky nové politice čínských firem. Letos totiž začínají hromadně investovat do Evropy.

Bývalý komunální politik Pavel Folget o taktice firmy Sky Solar:

„Najme si nějakého dodavatele stavebního povolení, projektu a dalších náležitostí, načež celou elektrárnu koupí a provozuje ji dál sama. Pak ani nemusí dodržovat sliby, k nimž se zavázali třeba vůči obcím původní 'investoři'.“

Expanze z Číny začala už na počátku roku. Firma CNPV Solar Power zahájila výstavbu dvou elektráren o celkovém výkonu 4,2 megawattu, pak ale na sebe začala mnohem více upozorňovat čínská společnost Sky Solar, která má podle zasvěcených jinou taktiku. „Máme signály, že čínské firmy začaly mít o zdejší trh velký zájem. Už teď jsou hlavním dodavatelem solárních panelů a mají zájem inkasovat i ten extra profit, který vzniká samotným provozem. Přitom ale nedisponují kladnými stanovisky od distributorů, takže je shánějí od těch, kteří si rezervovali kapacitu, ale nemají na elektrárnu peníze,“ řekl Němeček.

Může za to stát, který vyukupuje elektřinu draho

Fotovoltaické elektrárny v Česku jsou pro investory velkým lákadlem a ani to jinak nemohlo dopadnout, shodují se oslovení odborníci. Stát garantuje vysokou výkupní cenu elektřiny a další výhody, přičemž konečný účet zaplatí zřejmě ve vyšších cenách všichni odběratelé v Česku. „Nemůžeme s tím nic dělat, taková je legislativa. Ještě než tento rozmach začal, poukazovali jsme na to, že ty peníze odtečou do zahraničí, ale neposlouchali nás,“ uzavřel Němeček.