Slovenská ekonomika ožívá, podnikatelé přesto bědují

Bratislava -  Po loňském propadu postupně slovenská ekonomika ožívá. Letos by dokonce měla dosáhnout jednoho z nejvyšších růstů v Evropské unii. Přesto jsou však ekonomové a zaměstnavatelé nespokojení s podnikatelským prostředím v zemi. To se v posledních letech velmi zhoršilo a navíc stoupla nezaměstnanost, a bez práce je tak o 150 tisíc lidí více.

Za vším stojí protipodnikatelsky orientovaná legislativa

Na špatné podnikatelské prostředí si stěžuje i Andrej Kiska, který jako podnikatel vydělal miliony a rozhodl se, že je čas společnosti něco vrátit. Proto založil nadaci Dobrý anjel na pomoc rodinám s těžce nemocnými dětmi. „Mám pocit, že se to stále zhoršuje, že stále častěji chodí lidé do politiky ne s tím, aby pomáhali lidem, ale s tím, jak získat peníze nebo moc,“ říká podnikatel.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Tajemník Republikové unie zaměstnavatelů Slovenska Martin Hošták:

„Přispěla k tomu velmi nekvalitní a často až protipodnikatelsky orientovaná legislativa, ale i stále velmi nízká vymahatelnost práva a rozmáhající se korupce.“

Na Slovensku jsou ale i spokojení podnikatelé. Například starosta obce Kechnec Jozef Konkoly, který založil první úspěšně fungující průmyslový park na východě Slovenska tvrdí, že o nové investory nouzi nemá. „Možná, že v jiných lokalitách je to jinak, ale u nás je možné zaznamenat určitou expanzi i v tomto období,“ říká starosta.

O dalším dění rozhodnou volby

Ekonom Slovenské akademie věd Vladimír Baláž:

„Současná forma hospodaření ve veřejných financích není udržitelná.“

O dalším vývoji na Slovensku však ještě není rozhodnuto. Důležitý podíl budou mít výsledky sobotních voleb. Levice totiž slibuje silný sociální stát, pravice naopak nabádá k šetření. Šetřit se ale v dalších čtyřech letech bude muset, ať z voleb vzejde kterákoliv vláda. Jinak totiž podle většiny ekonomů Slovensku hrozí, že se může dostat do podobných potíží, s jakými se dnes potýká Řecko nebo třeba Maďarsko.

Růst HDP v prvním čtvrtletí 2010
Zdroj: ČT24