EU a MMF si posvítí na Řecko

Atény – Delegace Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) zamířila do Atén, aby zkontrolovala, jak Řecko plní podmínky, za kterých obdrželo mezinárodní pomoc. Delegace bude na Řeky dohlížet celý týden. Zatím stihla schůzky na řeckém ministerstvu financí a předpokládá se, že bude v nadcházejících dnech jednat i na ministerstvu práce. Tam bude zkoumat, jakého pokroku země dosáhla v oblasti reforem systému sociálního zabezpečení. Řecko se potýká s hlubokou dluhovou krizí a kvůli ztrátě důvěry mezi investory se ocitlo na pokraji státního bankrotu.

Řecko obdrželo ohromnou pomoc, teď musí ukázat výsledky

Atény od EU a MMF obdržely finanční pomoc o objemu asi 110 miliard eur (zhruba 2,8 bilionu korun), i když se na počátku hovořilo pouze o 30 miliardách. Pomoc Řecko dostává ve formě úvěrů, které mají nižší úrokovou sazbu, než jakou by si země byla schopna zajistit na trhu sama. První část úvěru Řecko už obdrželo v polovině května jen pár hodin předtím, než mělo vyrovnat splatné závazky za 8,5 miliardy eur. Další peníze mají do Atén dorazit v září.

Výměnou za poskytnutou pomoc musely Atény slíbit, že začnou s hlubokými reformami veřejných financí a razantně sníží zadlužení. Některá opatření, například zmrazení mezd či zvýšení daní, už vláda schválila. V zemi se ale proti drastickým úsporám zvedla vlna odporu a stávek.

Řecko už prý za prvních pět měsíců stihlo překročit svoje cíle

Řecko uvedlo, že za prvních pět měsíců letošního roku překročilo cíle, které si dohodlo pro snižování deficitů veřejných financí. Příjmy rozpočtu sice byly proti odhadům slabší, země ale více škrtala.

Nová řecká vláda loni na podzim zjistila, že země systematicky lhala o skutečném stavu svých veřejných financí. Rozpočtový deficit v loňském roce vysoko přesáhl hranici 13 procent hrubého domácího produktu, což byl více než dvojnásobek toho, co země do té doby uváděla. Pravidla Evropské unie navíc povolují deficit jen do tří procent HDP.   

Řecko
Zdroj: ČT24