Tři nesplácené dluhy přivedou dlužníka rovnou na policii

Praha – Úřad pro ochranu osobních údajů prošetří nový elektronický systém Centrálního registru dlužníků, který má začít fungovat od 1. července. Systém má sám vyhledávat lidi, kteří nesplácejí své dluhy víc než třem věřitelům, a pak automaticky poslat policii podnět pro zahájení trestního stíhání. Úřad se však obává, že by přitom mohlo dojít k úniku citlivých dat hlavně o fyzických osobách.

Stačí jen nezaplatit pokutu, účty za energie a nebo třeba nesplácet leasing. Jakmile nový systém zjistí, že člověk nebo firma dluží třem věřitelů a dluh nesplácí, automaticky pošle policii podnět pro zahájení trestního stíhání. „Pokud se dlužník dál zadlužuje, už nemá dostatečné příjmy a systém rozpozná, že jeho majetkové poměry nejsou tak vysoké a nabírá víc půjček, než je schopen splácet, tak jde už vyvodit podezření z podvodu,“ vysvětlil analytik registrů pro Evropskou unii Jiří Jehlička.

Spuštění by tedy znamenalo přínos v boji s nenapravitelnými dlužníky, ale co kdyby z něj citlivá data unikla? Vedení centrálního registru dlužníků tvrdí, že k tomu dojít nemůže. „Nehrozí únik informací a také nehrozí zahlcení policie prací,“ uvedl jednatel registru Rudolf Vítkovič. „Budeme jednat s úřadem, i když bychom nemuseli, ale uděláme vstřícný krok, aby úřad, občané a věřitelé byli spokojeni,“ dodal.

Registr dlužníků (zdroj: ČT24)

Registr by se měl od července pro firmy a živnostníky rozběhnout bez ohledu na výsledek šetření. Pokud ho české úřady nepovolí, mohl by fungovat na zahraničních serverech. „Pokud by aplikace mohla ve všech státech EU běžet a pouze u nás ji Úřad na ochranu osobních údajů bránil, tak bychom zvážili, že by aplikace běžela na serverech z jiného státu,“ podotkl Jehlička.

Zpuštění nového systému se obává také policie. Už teď dostává od Centrálního registru dlužníků měsíčně zhruba 100 trestních oznámení. Až se nový systém rozběhne, mohlo by to být mnohem více.