Polsku hrozí nedostatek plynu

Varšava – Už letos v říjnu by Polsko mohlo čelit nedostatku plynu. Zatím totiž nepodepsalo smlouvu s Ruskem o navýšení dodávek suroviny, pokud by se podpis nestihl do října, dosavadní dodávky by přestaly stačit. V rozhovoru pro dnešní vydání listu Rzezcpospolita na to poukázal ředitel oddělení pro ropu a zemní plyn ministerstva hospodářství Maciej Kaliski.

„Ukazuje se, že do podzimu využijeme tolik ruského plynu, kolik ho máme nasmlouvaného ve staré smlouvě, a v zimě už budeme v deficitu,“ uvedl Kaliski. Zároveň varoval, že nedostatek plynu by polské hospodářství mohl poškodit více než nedávné záplavy. Při povodních v Polsku za poslední měsíc přitom vznikly škody za nejméně deset miliard zlotých (asi 62,8 miliardy korun).

Varšava a Moskva se už dohodly na tom, že Rusko bude Polsku do roku 2037 dodávat okolo 10,2 miliardy metrů krychlových zemního plynu ročně. Polsko spotřebuje za rok kolem 14 miliard metrů krychlových této suroviny, z toho zhruba dvě třetiny pocházejí z Ruska. Smlouvu však nyní zkoumá Evropská komise, proto ještě nemohla být podepsána.