Agentury práce se budou muset pojistit proti úpadku

Praha - Povinné pojištění proti úpadku si budou muset zřídit agentury práce i zákazníci, kteří si od nich najímají zaměstnance. Touto úpravou pak agenturní zaměstnanci nepřijdou o svou mzdu, ale vyplatí jim je pojišťovna. Navíc vždy po pěti letech budou muset provozovatelé agentur absolvovat odborné přezkoušení, což vyplývá z chystané novely zákona o zaměstnanosti, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Provozovatelé nebo zástupci agentur práce by odbornou zkoušku měli skládat před komisí, kterou jmenuje ministerstvo. Návrh novely bude zřejmě mimo jiné obsahovat znalost právních předpisů. MPSV její konkrétní obsah stejně jako složení komisí teprve stanoví vyhláškou. Agentura by měla za podání žádosti o zkoušku a její absolvování zaplatit 15 000 korun.

Štěpánka Filipová, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí

„Rozšiřuje se výčet možností, kdy MPSV může agentuře práce v případě nesplnění povinností odejmout povolení ke zprostředkování zaměstnání, například v případě prokázání výkonu nelegální práce.“


Agentura by mohla o povolení přijít i tehdy, pokud se člověk nebo odpovědný zástupce právnické osoby, která ji provozuje, bez vážných důvodů nedostaví k přezkoušení nebo při něm neuspěje.

Podle ministerstva je důvodem pro zpřísnění podmínek pro podnikání agentur skutečnost, že podmínky pro povolení ke zprostředkování zaměstnání jsou poměrně liberální. Z kontrolní činnosti úřadů práce a oblastních inspektorátů práce prý totiž vychází najevo, že agentury práce jako zaměstnavatelé nedodržují některé povinnosti, například umožňují výkon nelegální práce, nevyplácejí zaměstnancům za odvedenou práci mzdu a podobně.