Čeká nás desetiletí zdražování potravin

Řím - Ceny zemědělských produktů budou v období let 2010 až 2019 většinou vyšší než v dekádě před zdražením v letech 2007 a 2008. K jejich růstu přispějí vyšší ceny energií a hospodářské oživování, tvrdí to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve společné zprávě.

„Můžeme říci, že teď ceny přeřazují na vyšší rychlost,“ prohlásil generální sekretář OECD Angel Gurria. Proti období 1997 až 2006 očekávají FAO a OECD v následující dekádě reálný nárůst cen u rostlinných i živočišných produktů kromě vepřového. U pšenice a zrnin předpovídají nárůst cen o 15 až 40 procent a u rostlinných olejů o více než 40 procent. U mléčných produktů se očekává reálné zdražení v průměrných cenách o 16 až 45 procent.

Silný růst produkce v zemědělském sektoru čeká příští dekádu ekonomiky Brazílie, Číny a Indie, zatímco u dovozců v západní Evropě bude produkce dále stagnovat. Výrazně vyšší produkce se očekává i na Ukrajině a v Rusku.

V letech 2007 a 2008 vyhnaly ceny potravin dramaticky nahoru rostoucí ceny paliv a poptávka po biopalivech. Výrazné zdražení základních potravin včetně rýže pak vyvolalo nepokoje v rozvíjejícím se světě.