Švédský premiér Reinfeldt: Slovensko by mělo Řecku pomoci

Brusel - Podle slov švédského premiéra Fredrika Reinfeldta by Slovensko mělo dostát své odpovědnosti člena eurozóny a schválit pomoc Řecku či případným dalším státům bloku v potížích. Šéf švédské vlády se takto vyjádřil při příjezdu na summitu Evropské unie v Bruselu. Proti pomoci se ale zatím stavěly některé strany a také politici z pravděpodobné nové slovenské koalice, zejména strana SDKU-DS.

„Myslím, že je důležité, aby každý dostál své odpovědnosti, zvlášť pak v eurozóně,“ uvedl Reinfeldt na dotaz, zda nemá obavy z toho, že se Slovensko zdráhá přispět na záchranný balík Řecku sužovanému dluhovou krizí. Ta mezitím přerostla v širší problém celé eurozóny, neboť potíže mají i další země, třeba Portugalsko a Španělsko.

Jako řešení se eurozóna dohodla s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na speciální finanční pomoci ve výši 750 miliard eur (zhruba 19,3 bilionu korun). Slovensko se ale zatím zdráhá podepsat rámcovou dohodu k tomuto mechanismu.

Švédsko samo přitom do eurozóny nevstoupilo

„Myslím, že to bylo součástí slovenské volební kampaně, a proto bychom měli počkat na zformování vlády na Slovensku, než budeme znát jeho přesnou pozici,“ vysvětlil švédský premiér, jehož země přitom do spolku zemí eura nepatří.

Podle unie by se Slovensko mělo podílet i na pomoci Řecku v celkové výši 110 miliard eur, kterou na počátku května přislíbila eurozóna s MMF a na níž se státy eura mají podílet 80 miliardami eur. O poskytnutí své části ale Slovensko zatím nerozhodlo, čekalo se na výsledky voleb. V nich sice zvítězil levicový Směr - sociální demokracie, ale vládu asi bude sestavovat opozice v čele se stranou SDKU-DS, která se dříve vyslovila proti pomoci.