Řecko šetří, jak slíbilo

Atény – Řecko plní plán rozpočtových škrtů a ekonomických reforem, ke kterému se zavázalo v rámci čerpání finanční pomoci, kterou zemi poskytují mezinárodní instituce. Konstatovala to dnes na závěr třídenní návštěvy v Aténách delegace Mezinárodního měnového fondu, Evropské unie a Evropské centrální banky.

Výměnou za poskytnutou pomoc musely Atény slíbit, že začnou s hlubokými reformami veřejných financí a razantně sníží rozpočtový deficit, který loni vystoupil ke 13 procentům hrubého domácího produktu. Podle dnešního prohlášení pozorovatelů MMF a EU mají Atény vládní výdaje pevně pod kontrolou a rozpočtový deficit byl na konci května nižší, než se plánovalo. „Mise sice tentokrát nepodnikla komplexní prověrku, její zjištění ale naznačují, že program se plní a že opatření se zavádějí tak, jak bylo dohodnuto,“ uvádí se ve společném prohlášení všech tří institucí.

Delegace měla pouze předběžně vyhodnotit, jak Řecko plní podmínky, za kterých mu EU a MMF na začátku května slíbily finanční pomoc v bezprecedentní sumě 110 miliard eur. Řecko se od konce loňského roku potýká s hlubokou dluhovou krizí a na jaře se kvůli ztrátě důvěry investorů ocitlo na pokraji státního bankrotu.

První část úvěru v sumě 20 miliard eur Řecko dostalo v polovině května. Komplexní kontrolu plnění programu mají EU a MMF zahájit na konci července. Prověrka by se měla týkat nejen hospodaření vlády, ale celého veřejného sektoru včetně místních orgánů, státních penzijních fondů a ostatních.

Plnění programu se bude v Řecku kontrolovat každé tři měsíce a první úplná prověrka má být hotova do 30. srpna. Po ní by Atény měly získat další tranši úvěru.

Řecká vláda už schválila například zmrazení mezd a omezení důchodů ve veřejném sektoru či zvýšení daní ze spotřeby, v zemi se ale proti úsporám zvedla vlna odporu a stávek. Nyní vláda pracuje na dokončení penzijní reformy a reforem trhu práce a připravuje program privatizace.