Filmaři už můžou žádat o pobídky

Praha - Filmaři už na ministerstvu kultury můžou podávat žádosti o státní podporu. Řekl to dnes ministr kultury Václav Riedlbauch. Český systém pobídek pro filmaře schválila Evropská komise koncem minulého týdne. Na jeho základě bude stát producentům, kteří natáčejí v Česku, vracet pětinu nákladů. Pro letošek je připraveno 250 milionů korun, do příštích let se chystá 400 až 500 milionů korun ročně.

Česko chce přilákat filmové profesionály

Od pobídek si stát slibuje zvýšení konkurenceschopnosti českého filmového průmyslu v evropském a světovém měřítku. Česko má šanci se znovu zařadit mezi atraktivní filmařské destinace. Kromě profesionálních štábů a nádherných lokací může konečně nabídnout i finanční výhody. Návrat vysokorozpočtových zahraničních produkcí by měl zpátky přivést i filmové profesionály, kteří za prací odcházeli do zahraničí. Ještě letos by u nás mohly vzniknout projekty za celkem tři miliardy korun. Jména zatím producenti tají, ale téměř jistý už je seriál George Lucase Hvězdné války.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Ředitelka odboru médií a audiovize Helena Fraňková

„Já už teď vím, že během pondělka, úterka a středy bude ta podatelna pravděpodobně zahlcena, protože ty projekty jsou.“

Program je také dodatečným zdrojem financování české národní kinematografie. Filmaři podporu nedostanou dřív, než na území Česka proinvestují své vlastní finanční prostředky do českých služeb a zboží a následně se provede jejich audit. Peníze ale nemůže získat každý. Podmínky jsou dvě - projekt musí projít kulturním testem a pak ho čeká síto programové rady. Dvacetiprocentní podporu stát navíc vyplatí až po dokončení projektu.

Ministr kultury Václav Riedlbauch

„Protože se točí nejenom v Praze a Brně a ve velkých centrech, tak je to podpora i malým komunitám. Tam všude můžou filmaři přinést velmi zajímavé atributy, a může se tam rozvíjet přes ubytování až po restaurační záležitosti a drobná řemesla.“

Česká republika zatím v tomto ohledu pokulhávala

Program, který ministerstvo kultury s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže po říjnovém schválení vládou předložilo, má pomoci navrátit zejména zahraniční filmové štáby do českých exteriérů. Obdobné pobídky zavedly například Irsko, Británie, Německo, Francie a Maďarsko, pohybují se mezi 15 až 28 procenty z celkového rozpočtu filmu. Česko bylo jednou z posledních zemí, kde dosud neexistovaly.

I proto poznamenal vývoj objemu filmové produkce v ČR v letech 2002 až 2008 prudký pokles. V roce 2004 meziročně klesla celková produkce o téměř polovinu, což způsobil odliv zájmu o natáčení zahraničních filmařů o 70 procent. V roce 2008 nastal další meziroční propad zahraniční filmové výroby o 66 procent.