ČSOB zabodovala – má nejlepší banku i pojišťovnu

Praha – ČSOB boduje u klientů i akcionářů. Získala ocenění Nejlepší banka roku 2010, nejlepší pojišťovnou se pak stala ČSOB Pojišťovna. Loňská vítězka UniCredit Bank se v letošním kole propadla na druhé místo. Velké zklamání čekalo Českou pojišťovnu. Zatímco loni dominovala druhé oceňované kategorii, letos se nedostala ani do první trojky. Soutěž má podpořit rozvoj bankovního a pojišťovacího sektoru.

Nejlepší banky

  1. ČSOB
  2. UniCredit Bank
  3. Raiffeisenbank

Nejlepší pojišťovny

  1. Česká pojišťovna
  2. Kooperativa
  3. Allianz Pojišťovně

„My si té ceny velmi vážíme, protože to, jak je to hodnocení pojaté, se snaží objektivizovat něco, co je málo objektivizovatelné,“ prohlásil člen představenstva ČSOB Jan Lamser.

Co rozhoduje o nejlepší bance

„U této soutěže pořadatelé zvolili kombinaci číselných kritérií z těch hodnot, které banka nebo pojišťovna vytváří pro akcionáře, a současně se podívali i na to, jak slouží klientům,“ přiblížil kritéria hodnocení místopředseda představenstva Raiffeisenbank Mario Drosc.

Ocenění je postaveno na analýze údajů o finančních produktech a službách shromažďovaných pomocí zjišťování z webových stránek, hodnocení sazebníků účastníků, cíleným testováním přímo v pobočkách soutěžících a dotazováním u jednotlivých institucí či klientů. V potaz se berou rovněž vybrané hospodářské ukazatele dokládající ekonomické zdraví jednotlivých bankovních a pojišťovacích institucí.

Soutěž představuje přínos pro banky i jejich klienty

„Banka z toho zjistí, jak ji vnímají klienti a jak si stojí ve srovnání s jinými bankami v objektivních faktorech. Klient z toho dostane pohled na to, jak se může cítit na různých pobočkách nebo v elektronických bankovnictvích různých bank,“ podotkl Drosc.

Bankovním inovátorem je Saxo Bank

Kromě zaběhnutých produktů si organizátoři soutěže posvítili také na novinky. Největším inovátorem se stal nováček na českém finančním trhu Saxo Bank. Cenu tento bankovní dům získal za Saxo Trader, tj. produkt, který umožňuje jeho klientům investovat na burze on-line. „Po půl roce činnosti v České republice je to vskutku velmi milé překvapení, že jsme docílili takového velkého úspěchu. Specifikace v jednom sektoru a inovace nás donesla dnes na toto pódium. Budeme pokračovat dále,“ poděkoval za ocenění ředitel pražské pobočky Saxo Bank Karol Piovarcsy.

Největší novátor se hodnotil i na poli pojišťovnictví. Za produkt Pro život si cenu odnesla Allianz Pojišťovna.

V letošním kole soutěže si organizátoři posvítili na produkty a služby více než čtyřiceti tuzemských pojišťoven a třicítky bank. Hodnocené parametry byly rozděleny do dvou skupin. Do první patřila šíře a kvalita nabízených produktů a služeb, druhou skupinu tvořila ekonomická kritéria, například rentabilita, náklady, tržní podíl či kvalita aktiv. Obě dvě měly v celkovém hodnocení váhu 50 procent. Do závěrečného hodnocení postoupilo deset bank, deset pojišťoven v oblasti neživotního pojištění a třináct pojišťoven za oblast životního pojištění.

  • Mario Drosc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1758/175754.jpg
  • Ředitel pražské pobočky Saxo Bank Karol Piovarcsy přebírá cenu za inovaci roku. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1759/175861.jpg
  • Vyhlášení soutěže Nejlepší banka roku 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1759/175863.jpg