Lukašenko znovu vyhrožuje přerušením tranzitu plynu do Evropy

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko Rusku opět pohrozil, že zablokuje přepravu zemního plynu přes běloruské plynovody do Evropské unie. Bělorusko tak učiní, pokud ruský monopolní vývozce plynu Gazprom do 24 hodin nesplatí svůj dluh za tranzit. Gazprom údajně zaplatil 228 milionů dolarů, Bělorusko po něm ovšem požaduje o 32 milionů více.

Ještě včera večer se zdálo, že se spor mezi Běloruskem a Ruskem podařilo urovnat. Bělorusko Rusku uhradilo svůj dluh v sumě kolem 190 milionů dolarů, peníze poslal i Gazprom. Moskva poté obnovila dodávky do Běloruska a to začalo znovu plyn posílat do Litvy a Kaliningradu, které používalo jako rukojmí.

Teď se spor znovu vyhrocuje. Minsk tvrdí, že Gazprom neuhradil celý dluh, měl by ještě doplatit 32 milionů dolarů. Podle Gazpromu však požadovaná částka není v souladu s platnou dohodou a firma spolu s ruským premiérem Vladimirem Putinem nabídla Minsku jednání o nové tranzitní dohodě.

Rusko se na zásobování Evropské unie zemním plynem podílí zhruba čtvrtinou, z toho asi 80 procent posílá přes Ukrajinu a zbytek přes Bělorusko. Spory Ruska s oběma zeměmi již v minulosti několikrát narušily dodávky plynu do Evropské unie.