Opatření na podporu ekonomiky mohou vyvolat další krizi

Basilej – Podle „centrální banky centrálních bank“ by banky neměly dlouho otálet se zvyšováním nákladů na půjčky. Vedlejší důsledky opatření na podporu ekonomiky by totiž podle Banky pro mezinárodní vyrovnávání plateb (BIS) mohly vyvolat novou krizi. Světová ekonomika i finanční trhy se sice nyní po krizi zotavují, ale oživení zůstává ve vyspělých ekonomikách křehké a je ohrožováno dluhovou krizí v eurozóně. Ekonomiku podle BIS podpořily rozsáhlé vládní výdaje a mimořádné kroky centrálních bank.

Banka pro mezinárodní vyrovnávání plateb (BIS)

„Tato mohutná opatření však mají silné vedlejší efekty a jejich nebezpečí začíná být zjevné.“

„Kombinace přetrvávajících slabých míst ve finančním systému a těchto vedlejších efektů po tak dlouhé období intenzivní péče vytváří u pacienta hrozbu recidivy.“

Dalším krizím se podle BIS dá zabránit reformami finančního systému, který ještě není ani zdaleka zdravý. BIS také upozornila, že banky stále ještě nejsou mimo nebezpečí, protože se rýsují další odpisy špatných úvěrů a přetrvávají velké tlaky v oblasti financování.

Skupina G20 se shodla na ozdravování financí

Skupina předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 se na víkendovém summitu v Kanadě zavázala ke snížení svých rozpočtových deficitů na polovinu do roku 2013. Upozornila však, že její hlavní prioritou je podpora hospodářského růstu, a ponechala jednotlivým zemím možnost postupovat vlastním tempem a zvolit takovou politiku, která bude vyhovovat národním zájmům.   

G20 tak mimo jiné poskytla zemím možnost vlastní volby, zda zavedou daň na banky, která by měla přinést prostředky k hrazení nákladů na finanční krize. Skupina se rovněž rozhodla poskytnout bankám více času na splnění přísnějších kapitálových pravidel.