Knihy se brzy stanou minulostí, elektronické čtečky jdou na dračku

Praha – Čtečky elektronických knih táhnou v zahraničí i v Česku. Loni se jich na světě prodalo přes 125 milionů. Největší internetové knihkupectví Amazon z nich do pěti let očekává příjmy skoro dvě miliardy dolarů. Obchod totiž už o loňských Vánocích prodal více elektronických knih než těch klasických. Zájem o čtečky navíc podporuje cenová válka, která se na trhu rozhořela s příchodem multifunkčního tabletu iPad. Nejlevnější čtečky tak lze pořídit už za cenu kolem 200 dolarů, tedy za méně než 4 300 korun.

iPad se začal prodávat před třemi měsíci. Ve Spojených státech už ale stihl rozpoutat cenovou přestřelku. Nook od výrobce Barnes & Noble zlevnil na 199 dolarů. Zareagoval i Amazon, který svůj Kindle prodává ještě o deset dolarů levněji. Nejlevnější iPad přitom vyjde na dvojnásobek. V blízké době se přitom dá očekávat další vyhrocení cenového boje, přibudou totiž další konkurenti. Své multimediální čtečky už ohlásily i asijské značky Acer a Asus. Tablet jménem Slate chce letos uvést na český trh i Hewlett Packard.

O čtečky roste zájem i v Česku, kde stojí od pěti do deseti tisíc korun. „Pozorujeme zvýšený zájem o čtečky elektronických knih. V letošním roce prodáváme až stovky kusů měsíčně. Naši zákazníci mají největší zájem o zařízení, která jsou multifunkční. Dá se tak říci, že nejprodávanější čtečkou elektronických knih je iPad,“ popsal situaci na českém trhu ředitel marketingu společnosti Alza Jan Samko.

Knihám odzvonilo, v módě jsou elektronické čtečky (zdroj: ČT24)

A jaká bude budoucnost čteček? Výrobci i prodejci předpokládají, že se budou prodávat stále více. Podle společnosti LG Display, která vyrábí displeje do čteček, naroste jen letos zájem o tato zařízení až o 78 procent. Ke slovu se dostanou také inovace. „Čtečky jako takové mají budoucnost v podobě multimediálních zařízení. Tipoval bych to na kombinaci současného iPadu a současných čteček elektronických knih, které používají takzvaný elektronický papír, ale na druhou stranu neumožňují přehrávání videí, nemají barevný displej, zato se dobře čtou na slunci,“ předpověděl odborník na informační technologie Jan Kužník.

Jaký je rozdíl mezi čtečkou a multifunkčními tablety?

Čtečky elektronických knih nemají běžný displej ale tzv. e-ink zobrazovač, který je černobílý a na první pohled může čtenáři připomínat papír. Výhodou zobrazovače je jeho dlouhá výdrž a dobrá čitelnost i na přímém slunci. V noci si na něj ovšem čtenář musí posvítit. Krom toho čtečky nedokáží přehrávat video.

Jak už název napovídá, multifunkční tablety, jako je třeba iPad, nabízí více funkcí než čtečky elektronických knih. Kromě toho, že si stejně jako na čtečce může jejich majitel pomocí nich přečíst knihu, může si na nich také přehrát třeba video či prohlédnout fotografie. Funkce navíc jsou ovšem vykoupeny kratší výdrží baterie. V porovnání se čtečkami jsou displeje tabletů hůře čitelné na slunci.