Americká finanční reforma bez bankovní daně

Washington - Nejvyšší demokratičtí vyjednavači v americkém Kongresu se snaží najít oporu pro rozsáhlou reformu finančního sektoru. V noci na dnešek proto z balíku opatření vymazali kontroverzní bankovní daň. Ta snižovala šance na schválení reformních kroků, republikáni v Senátu totiž prohlásili, že pokud bude daň součástí reforem, nenajde zákon v jejich řadách podporu. Reforma finančního sektoru je žhavou prioritou prezidenta Baracka Obamy. Její konečné schválení se však stále odsouvá, nyní se zdá, že by se k podpisu prezidentovi mohla dostat až v polovině července.

Daň, která má být uvalena na velké finanční instituce v celkové výši 18 až 19 miliard dolarů (až 401 miliard korun), demokraté vsunuli do zákona v pátek na poslední chvíli před uzavřením domněle konečné verze vzešlé z jednání mezi zástupci Sněmovny reprezentantů a Senátu. Záměrem bylo krýt tímto způsobem náklady, které bude reforma znamenat pro veřejné finance.

Nový plán předpokládá, že náklady zákona pokryje převod 11 miliard dolarů z rušeného programu na záchranu finančního sektoru a zbytek se získá zvýšením částky, kterou musí banky platit na pojištění vkladů.

Plány na rychlé schválení zákona jsou ty tam

Plány demokratů na rychlé schválení zákona zmařilo především úmrtí jejich senátora Roberta Byrda. Vstřícný republikán Scott Brown poté dal najevo, že zákon nepodpoří, pokud by obsahoval daň na velké banky a hedgeové fondy, a podobně se vyjádřily i dvě republikánské senátorky, které minulý měsíc zvedly ruku pro senátní verzi zákona. V Senátu by tak demokraté neměli potřebných 60 hlasů na překonání opozice republikánů.

Sněmovna reprezentantů, kde mají demokraté jasnou většinu, chce hlasovat o zákonu dnes. Předseda bankovního výboru Senátu Chris Dodd se však vyjádřil, že o hlasování v Senátu tento týden pochybuje. Kongres má příští týden po svátku 4. července přestávku, což by znamenalo, že Obama by zákon mohl dostat na stůl nejdříve v polovině července.

Před měsícem schválil svůj návrh nejrozsáhlejší reformy regulace finančního sektoru od 30. let minulého století Senát a již v prosinci svůj návrh přijala sněmovna. Minulý týden pak sjednocenou verzi schválil dohodovací výbor obou komor.

Reformy finančního sektoru jsou nejvyšší Obamovou prioritou a reagují na nedávnou hlubokou finanční krizi. Jejich záběr se pohybuje od nových pravidel pro záchranu problémových bank přes změny v dohledu nad finančním sektorem po ochranu spotřebitelů.