I zaměstnanci se třesou, jaké vysvědčení dostanou

Praha – Vysvědčení dnes nedostávaly pouze děti, ale na své výsledky byli zvědaví i manažeři a zaměstnanci některých firem. Společnosti totiž často bodují svoje zaměstnance za to, jak zvládají úkoly a vystavují jim i vysvědčení. Podle toho, jak uspěli, se potom pracovníci mohou těšit na odměny. Špatné výsledky ale mohou zapříčinit i ztrátu pozice. Strach z vysvědčení tak může přetrvávat i v práci.

Známky nebo slovní komentář?

Společnosti používají různé formy známkování. Zaměstnanci dostávají vysvědčení v podobě písemných reportů nebo jsou třeba ohodnoceni body na škále od jedné do sedmi.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Personální ředitelka firmy Logica Zuzana Treglerová

„Hodnocení provádí přímý nadřízený, což je tady takový ten třídní učitel a ostatní, kteří objektivně dodávají podklady k tomu hodnocení.“

„Snažíme se, abychom podobně jako některé moderní školy hodnotili spíše slovním popisem, ale ten slovní popis převádíme do čísel a ta odpovídají klasické školní škále hodnocení.“

Specialisté jsou zajedno v tom, že zejména v manažerských pozicích je zhodnocení práce nutné alespoň jednou ročně. „V poslední době, je po krizi byznys trošičku složitější a manažeři už nejsou v tak jisté situaci jako byli dřív. Ta zpětná vazba je proto důležitější než kdy jindy,“ tvrdí zakládající partner firmy Top Recruitment Petr Žídek.

Ti nejhorší to mohou pocítit na odměnách

Hodnocení se přitom nevyhne nikomu. I ty nejvyšší šéfy musí někdo ohodnotit. Ve většině případů však prospívají s vyznamenáním. „Generální ředitelka Vodafone dostává hodnocení dvakrát ročně v procentech. Pokud by měla dostat vysvědčení, tak zcela určitě na něm bude mít samé jedničky s tím, že mírně se zlepšit musí v českém jazyce,“ tvrdí mluvčí firmy Alžběta Weinfurtová.

Od výsledku se potom mohou odvíjet odměny nebo pracovní pozice. Místo reparátu a domácího vězení na „lajdáky“ čeká snížení prémií, kariérní pád či výpověď z práce. Premianti se naopak mohou těšit na odměny a peněžní bonusy.