Toyota skutečně svolá k opravě 270 tisíc aut

Tokio – Japonská automobilka Toyota dnes potvrdila, že bude opět svolávat vozy do servisů. Tentokrát jde celosvětově o 270 tisíc vozů a důvodem jsou potíže s vadnými motory. Problém se týká automobilů Lexus a dalších modelů. Potíže s kvalitou vozů tak v největším světovém výrobci aut přetrvávají. Nedávno firma svolávala k opravě miliony aut kvůli riziku jejich samovolného zrychlování a dalším defektům.

Automobilka při výrobě použila špatný materiál

Motory některých aut mají defektní pružiny ventiů, které můžou za provozu zastavit motor, tvrdí mluvčí automobilky. Šéf značky Lexus Mark Templin uvedl, že závada vznikla při výrobě použitím špatného materiálu. Podnik uvedl, že v Japonsku obdržel na vadné motory kolem 200 stížností. Někteří řidiči firmě oznámili, že motor vydává divný hluk. Mluvčí dodal, že v souvislosti s vadnými motory nejsou hlášeny žádné nehody.

Asi 180 tisíc vadných vozů podnik prodal v zahraničí, zbytek v Japonsku. Vedle sedmi modelů sedanu Lexus se problém týká i modelu Crown. Podle japonského tisku může akce přijít Toyotu na 20 miliard jenů (zhruba 4,7 miliardy korun).

Toyota Crown
Zdroj: ČT24/Toyota
Vydáno pod