Český recept na uznání: oblečení od Prady

Praha – Češi si s luxusním zbožím kupují i větší uznání ve společnosti. Drahé zboží tak pro ně není prostředkem pro uspokojení smyslů, ale používají ho jako demonstraci postavení. K takovým závěrům dospěl červnový průzkum skupiny Mather. Tři čtvrtiny respondentů označily za symbol luxusu automobily, šperky, hodinky a módu. Menší podíl uvedl také zážitky z dovolené, služeb a luxusního vybavení domova. Podle tří čtvrtin dotázaných trh s luxusním zbožím v Česku roste.

Dobrý automobil vypoví hodně

V průzkumu odpovídalo přes 300 manažerů zodpovědných za reklamu, marketing a obchod. Automobily si spojuje s luxusem 28 procent z nich, hodinky a šperky čtvrtina a módu o dvě procenta méně. Jen sedm procent hledá luxus v kosmetice, šest procent v dovolené a pět procent v bydlení.

Dalším paradoxem českého trhu luxusu je fakt, že u nás za luxusní značky považujeme i ty, které v zahraničí patří jen mezi takzvaně prémiové. Příkladem může být značka Miele se zbožím dlouhodobé spotřeby nebo oděvní značka Tommy Hilfiger.

Prada a Louis Vuitton - pro Čechy ten pravý luxus

V Česku nejuznávanějším značkám vede italský výrobce známý především nabídkou koženého zboží a doplňků Prada. Na záda mu podle Čechů dýchá francouzská módní značka Louis Vuitton a italská módní společnost Gucci. V první pětici jsou také švýcarské hodinky Rolex a francouzská značka hodinek a šperků Cartier. První značka automobilového průmyslu Mercedes-Benz je v celkovém pořadí šestá.

Má Česko svoji luxusní značku?

Více než polovina oslovených manažerů si myslí, že Česká republika nemá svou vlastní luxusní značku. Z ostatních považuje 21 procent za luxusní značku hodinky Prim, 14 procent si myslí, že za symbol luxusu se dá považovat i plzeňský výrobce piva Pilsner Urquell. Někteří však zmínili i tradiční sklo Moser, křišťál Bohemia Crystal nebo značku Český granát, který nabízí červené drobné drahokamy. Mezi dalšími se dotázaní zmínili i o židlích z ohýbaného dřeva TON či motocyklech Jawa.

  • Logo Mercedesu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/568/56713.jpg
  • Hodinky začky Prim autor: ČT24, zdroj: www.prim.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/251/25037.jpg