ČEZ hledá úspory, bude propouštět

Praha - Energetická společnost ČEZ hledá, kde ušetřit, na podzim pak plánuje propouštění. Jak píší Hospodářské noviny, mohlo by jít o stovky až tisíce lidí. Úsporný program nazvaný Efektivita vyhlásil ředitel firmy Martin Roman už v roce 2007, kdy odešla téměř desetina zaměstnanců. Loni ho ale zastavil, aby nezhoršoval už tak špatnou situaci na pracovním trhu. V Česku a v zahraničí pracuje pro ČEZ 27 tisíc lidí.

Eva Nováková, mluvčí společnosti ČEZ

„V rámci přípravy dlouhodobého plánu připravujeme cost-benefit analýzu pro optimalizační opatření, která budou realizována v horizontu následujících pěti let. V tuto chvíli je tato aktivita ve fázi přípravy a bude projednána v rámci podnikatelského plánu na podzim letošního roku. Tudíž nelze v tuto chvíli říci, kolika lidí a kterých lokalit se opatření dotknou.“

ČEZ svůj úsporný program v loňském roce de facto zastavil, aby nezhoršoval situaci na pracovním trhu již tak zasaženém důsledky hospodářské krize. „Byly přizpůsobeny harmonogramy a dílčí parametry vybraných projektů,“ uvádí mluvčí ČEZu Nováková.

Podnik však letos začal opět spořit. Prvním příkladem je sloučení devíti regionálních účetních středisek a vytvoření speciálního centra v Ostravě. ČEZ tím ušetří 78 pracovních míst.