Singer: Česká ekonomika se období úspor bát nemusí

Praha – Úsporná opatření v Evropě nebudou mít na růst české ekonomiky nijak zásadní dopad. Tvrdí to nový guvernér České národní banky Miroslav Singer. Nosná odvětví české ekonomiky totiž obvykle bývají vůči škrtům ve státních výdajích imunní. Singer, který od začátku července vystřídal v čele centrální banky Zdeňka Tůmu, navíc dnes uvedl, že úrokové sazby v Česku pravděpodobně zůstanou na rekordních minimech delší dobu, než se původně předpokládalo.

Singer předpokládá, že plány na snižování rozpočtových deficitů doma i v zahraničí začnou ovlivňovat ekonomiku až v příštím roce. Upozornil, že poptávku po zboží vyráběném v České republice, jako jsou automobily, ocel a elektronika, rozpočtové škrty obvykle výrazněji nenarušují, takže hospodářský růst by neměl být příliš zasažen.

Zásadní zvrat nečeká Čechy ani v otázce základní úrokové sazby, která zůstává již delší dobu na historickém minimu 0,75 procenta. Kromě guvernéra očekávají její stagnaci i finanční trhy, které předpokládají, že sazby zůstanou beze změny minimálně do konce letošního roku.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení. V loňském roce kvůli krizi ovšem toto pravidlo příliš neplatilo a tržní sazby reagovaly na vývoj sazeb ČNB pouze v omezené míře.