Lákavá nabídka na ojetinu z ciziny může být podfuk

Praha – Internetové autobazary varují. Podvodníci na webu nabízejí ojetiny z ciziny za více než lákavé ceny. Od zájemců vyžadují zálohy, po jejich zaplacení se už ale neozvou. Kupující pak ani auta ani své peníze nikdy neuvidí. Jen v Česku už se podobným způsobem nachytaly desítky lidí.

Tříletý Ford Focus, na tachometru 23 kilometrů a cena osmdesát tisíc korun - lákavá koupě na webu má ale jednu podmínku, tou je desetitisícová záloha na převoz auta z ciziny. K tomu už ale nedojde. Na podobnou nabídku, které se začaly objevovat i na českém internetu, se už nachytaly desítky lidí. O svých zkušenostech ale mluvit nechtějí.

„První vlnu podvodných inzerátů jsme zaznamenali na jaře. Zhruba čtyřicet až padesát inzerátů denně jsme mazali. V současné chvíli pozorujeme ještě další typ podvodů. A ten je prostřednictvím e-mailu. V těchto e-mailech se někdo odvolává na spolupráci s SAuto.cz a Seznam.cz, což musím důrazně popřít,“ říká mluvčí společnosti Seznam.cz Rita Gabrielová.

Stejné inzeráty už na přelomu roku zaplavily i zahraniční autoservery jako třeba Mobile.de. Podvodníci pracují dvěma způsoby. Buď si podají vlastní inzeráty, a nebo si na stránkách autobazarů posbírají e-mailové adresy zájemců a rozešlou jim přímo dopisy s nabídkou. Pozor je třeba si dávat hlavně na inzeráty z Rumunska a často i Itálie.

Podvodné inzeráty pracují s důvěřivostí a nezkušeností lidí na webu. Cílený způsob oslovování lidí je podle odborníků mnohem účinnější než běžný spam. „Teď je speciálně sezona, kdy se nakupují auta, tak se množí inzeráty na auta. Je to taková sezonní událost, když je něco hodně aktuálního, hodně mediálně známého, tak je třeba počítat, že se k tomu objeví nějaký podvodný e-mail nebo něco podobného,“ dodává bezpečnostní expert Vladimír Brož.

Vydáno pod