Buffett vyzval americké politiky k vyššímu zdanění boháčů

New York - Americký miliardář Warren Buffett je pro zvýšení daní bohatých. Podle něj Kongres mírným zdaňováním zvýhodňuje své bohaté přátele a připravuje se o peníze, které by pomohly snížit rekordní deficit země. Vyzval proto americké zákonodárce ke změně. Podle něj nebude mít tento krok vliv na investice.

„Já i moji přátelé jsme již dlouhou dobu rozmazlováni Kongresem, který je přátelský k miliardářům,“ prohlásil 80letý Buffett v článku v New York Times. Miliardář patří k nejbohatším lidem světa a je předsedou konglomerátu Berkshire Hathaway.

Buffett zdůraznil, že v loňském roce zaplatil na daních téměř sedm milionů dolarů (zhruba 117,6 milionu korun). „Zdá se to hodně peněz. Ale zaplatil jsem jen 17,4 procenta ze svého zdanitelného příjmu, to je v současnosti nižší podíl, než zaplatil kdokoliv z dalších 20 lidí v naší kanceláři. Jejich daňové zatížení se pohybuje v rozmezí od 33 procent do 41 procent a v průměru 36 procent,“ dodal.

Buffett: Zdanění bohatých investice neovlivní

Podle Buffetta Američané rychle ztrácejí důvěru ve schopnost Kongresu vyřešit fiskální problémy země. „Pouze akce, která je okamžitá, reálná a masivní, zabrání tomu, aby se pochyby přeměnily v beznaděj.“ Dodal rovněž, že vyšší daně pro bohaté se nedotknou investic: „Pracoval jsem s investory 60 let a ještě jsem neviděl nikoho, ani když byla v letech 1976-77 sazba daně z kapitálových zisků 39,9 procenta, kdo by se vyhýbal rozumné investici kvůli daňové sazbě z případného zisku. Lidé investují, aby vydělali peníze a případné daně je od toho nikdy neodradí.“