Kdyby testy odpovídaly realitě, padlo by 24 bank, tvrdí Citigroup

Brusel - Pokud by zátěžové testy Evropské unie odpovídaly realitě v evropském finančním sektoru a soustředily se i na vlastní účetnictví bank, a nikoliv jen na obchodní portfolia, propadlo by v nich 24 finančních ústavů. Tvrdí to analýza bankovní skupiny Citigroup. V oficiálních zátěžových testech přitom neuspělo jen sedm bank z celkem 91, které se prověrek účastnily.

Metodiky Citigroup a národních regulátorů se liší v tom, jakou část dluhopisů v bankách hodnotily. Některé banky přitom vlastní i řecké dluhopisy, u nichž stále existuje vysoké riziko, že Řekové nedodrží závazky kvůli finančním problémům. Většina finančních ústavů drží dluhopisy zhruba z 90 procent v účetních knihách až do jejich splacení, zátěžové testy se ovšem zaměřily pouze na obchodní portfolia finančních ústavů, tedy na dluhopisy, s nimiž banky obchodují.

Podle podmínek nastavených Citigroup, které zahrnují širší portfolio dluhopisů a jsou důvěryhodnější i podle některých ekonomů, by tak neuspělo celkem 24 bank. Padla by například irská Allied Irish Banks, italská Monte dei Paschi a mnohem více řeckých, španělských i německých bank, než ukázaly oficiální zátěžové testy.

Ve zkouškách, které prováděli národní regulátoři, bankám chyběl základní kapitál ve výši 3,5 miliardy eur. Pokud by platila metodika Citigroup, bylo by to už 15,2 miliardy eur. Nejhůře by přitom skončila řecká National Bank of Greece, které by chybělo celkem 2,2 miliardy eur základního kapitálu, přestože oficiálními zátěžovými testy prošla.

Vydáno pod