ČEZ se chce zbavit elektrárny Chvaletice

Praha – Společnost ČEZ se hodlá zbavit uhelné elektrárny Chvaletice. Ta patří mezi provozně nejdražší elektrárny v Česku. Společnost už pracuje na jejím prodeji, nebo směně. Od začátku září proto elektrárnu vyčlení do samostatné akciové společnosti. Informoval o tom dnes mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

„V tuto chvíli pouze vyčleňujeme tuto elektrárnu do samostatné společnosti – o tom rozhodla valná hromada letos v červnu – a zatím není rozhodnuto o dalších krocích. Prodej je zatím jenom jednou z možností, i když poměrně pravděpodobnou. Může to skončit i tak, že elektrárna zůstane v našem majetku, případně může dojít i ke směně,“ uvedl Kříž.

Prodejem či směnou Chvaletic chce firma vyřešit situaci velkých nepánevních elektráren, jejichž fungování výrazně ovlivňují rostoucí náklady na palivo a povolenky CO2 i větší důraz na životní prostředí.

Telefonát Ladislava Kříže (zdroj: ČT24)

Zajemci - Czech Coal a EPH

Podle Lidových novin by elektrárna Chvaletice mohla být předmětem dalšího kola výměn aktiv mezi velkými energetickými skupinami na českém trhu. Možnými zájemci jsou údajně Energetický a průmyslový holding (EPH) a skupina Czech Coal. „Oslovili jsme několik zájemců, pro které by tato elektrárna mohla mít své opodstatnění. Jsou to buď vlastníci dolů, případně firma, která má přístup do místní teplárenské sítě, což by zvýšilo efektivitu této elektrárny,“ připustil Kříž.

Elektrárna Chvaletice je asi dvacet kilometrů na západ od Pardubic u hlavní železniční trati Praha - Česká Třebová. Celkový instalovaný výkon 800 MW tvoří čtyři 200MW bloky. Postavena byla v letech 1973 až 1979 na území bývalých Mangano-kyzových závodů, v nichž tehdy končila těžba pyritu.

Od počátku devadesátých let ČEZ intenzivně hledal cesty, jak vysoké provozní náklady Chvaletic snížit. Proto například v roce 1996 ukončila dražší dopravu uhlí do elektrárny z Lovosic po Labi a přešla na železnici.