Na strojírenském veletrhu letos vystavovalo více firem pro méně návštěvníků

Brno – Dnes končí 52. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), který je největší výstavní akcí ve střední Evropě. Podle předběžných odhadů 75 tisíc lidí, což je zhruba o sedm tisíc méně než v loňském roce. Letošní ročník má nižší návštěvnost i přesto, že veletrh sloučil dohromady několik akcí, které se v minulosti konaly samostatně. Organizátoři nicméně hodnotí průběh veletrhu pozitivně.

Generální ředitel veletrhů Brno Jiří Kuliš vidí za nižší návštěvností především nižší účast studentů. „Celý veletrh je podporou technického vzdělávání, které v této zemi potřebujeme. V minulých letech jsme ale zvali kdejakou školu, letos jsme se zaměřili skutečně jenom na odborné technické vysoké a střední školy, čili odtud možná plyne ten rozdíl,“ vysvětlil.

Z řad vystavovatelů letos do Brna přijelo přes 1 600 firem, z toho 540 ze zahraničí. Podle organizátorů se vrátily i firmy, které loni nevystavovaly v souvislosti s hospodářskou krizí, jež citelně zasáhla celé odvětví. Podle Kuliše se ale ukazuje, že se stav ekonomiky začíná obracet k lepšímu. „Zpráva, která přichází z ekonomiky přes veletrh, je dobrá,“ řekl.

Rozhovor s Jiřím Kulišem (zdroj: ČT24)

Na výstavišti se letos konal celý komplex specializovaných veletrhů strojírenského a technologického zaměření. Vedle strojírenského veletrhu to byl například veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT, Mezinárodní slévárenský veletrh FOND-EX a Mezinárodní veletrh svařovací techniky WELDING.