Zátěžové zkoušky řeckých bank se odkládají

Atény/Londýn – Zátěžové zkoušky řeckých bank se odsouvají. Původně se měly konat v září. Mezinárodní měnový fond, Evropská komise a Evropská centrální banka však dávají Aténám prostor k nadechnutí a stres testy odložily. Jako první o tom informoval britský deník Financial Times. Solventnost stagnujícího řeckého bankovního sektoru tak úředníci prověří až v říjnu.

Poslední zátěžové zkoušky proběhly v létě - prověřily 91 evropských bank, včetně řeckých. Z celé sedmadvacítky v testech neuspělo pouze sedm finančních ústavů, což byl lepší výsledek, než se čekalo. Vzápětí se ale objevila řada výhrad k metodice zkoušek, což analytiky vedlo k závěru, že zkoušky neměly velkou vypovídací schopnost o skutečném stavu evropských bank.

zdroj agentury Reuters

„Banky podstoupily zátěžové zkoušky nedávno a od té doby se mnoho nezměnilo… Jak je uvedeno v memorandu (EU, MMF a ECB), zátěžové zkoušky se budou konat pravidelně.“

Odklad zátěžových testů (zdroj: ČT24)

Řecko může díky půjčkám od Mezinárodního měnového fondu a členů eurozóny čerpat následující tři roky 110 miliard eur. Následně se pomoc zřejmě ještě rozšíří. Výměnou za to země slíbila, že její bankovní systém bude pod přísnějším dohledem. Součástí jsou právě i zátěžové zkoušky, které se mají konat ve čtvrtletních intervalech.

„Přijali jsme bezprecedentní kroky k překonání naší fiskální krize. Je to bolestivý proces, ale my jsme vytváření skutečného pokroku a plníme své závazky a v budoucnu budeme silnější,“ uvedl řecký premiér George Papandreou.

Zahraniční věřitelé Řecka chtějí mít jistotu, že bankovní systém má vytvořený dostatečný finanční polštář na to, aby se vypořádal s případnými dalšími problémy podobným těm, které se objevily během poslední finanční a hospodářské krize. Řada bank ve světě se dostala do vážných problémů, když jim prudce vzrostl objem nesplácených půjček.

Ze sedmi evropských bank, které v testech v létě neuspěly, byla pouze jedna řecká, a to státní ATE Bank. Podle očekávání neuspěla německá hypoteční banka Hypo Real Estate a pět španělských spořitelen. I tam se s problémy počítalo.

  • Řecká banka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1821/182093.jpg
  • Jorgos Papandreu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1607/160662.jpg