Barvy na vlasy Venita můžou způsobit rakovinu

Praha – Ministerstvo zdravotnictví dnes varovalo před používáním 17 barev na vlasy od polské firmy Venita. Výrobky Perfect color intensive creme obsahují zakázané látky, které mohou zvýšit riziko vzniku rakoviny močového měchýře. Na to, že jsou některé přípravky od firmy Venita nebezpečné, upozornilo ministerstvo už minulý týden. Tehdy varovalo před 14 přípravky s názvem Henna color.

Jako nebezpečné výrobky ministerstvo nyní označilo Perfect color intensive creme Super zesvětlující přírodní blond, Super zesvětlující světlý blond, Super zesvětlující pastelový blond, Světlý blond, Přírodní blond, Střední kaštan, Kávově hnědá, Tmavý kaštan, Čokoládově hnědá, Burgund, Granátové jablko, Bordo, Rubín, Černá višeň, Višeň, Baklažán a Černá.

Hlavní hygienik Michael Vít upřesnil, že některá balení jsou v polské verzi, přičemž etiketa s českým označením odstínu, upozorněním a soupisem jednotlivých součástí balení je pak na zadní straně. Výrobce je uveden na boční straně, na obalech pro Polsko je ale název firmy odlišný, a to VENITA FABRYKA KOSMETYKÓW Sp. z o.o.