MMF na summitu nevyřešil vážné rozpory ve světové měnové politice

Washington - Světovým finančním lídrům se vážné rozpory, které by mohly vyústit v měnovou válku, vyřešit nepodařilo. Názor panuje navzdory tomu, že členské státy vyzvaly Mezinárodní měnový fond (MMF), aby na sebe vzal větší pravomoc v dohledu nad politikou hospodářských mocností. Dnešním dnem Výroční zasedání MMF a Světové banky (SB) ve Washingtonu končí.

Během jednání se ministři všech 187 jeho členských států shodli na tom, že fond je ideální organizací, která by mohla napětí kolem světových měn řešit. Mnohé státy se v nynějších těžkých podmínkách po finanční krizi snaží devalvovat své měny, aby podpořily svůj vývoz a místa na vlastním trhu práce. Vyvolává to ale obavy, že by takové chování mohlo vyústit v obchodní války, které předcházely světové hospodářské krizi ve 30. letech.

Dvoudenní jednání uzavřel MMF prohlášením, které slíbilo „prohloubit“ práci v oblasti pohybu devizových kurzů a vypracuje kvůli tomu patřičné studie. Komuniké ale především zaretušovalo propastné rozdíly v měnové politice Číny a Spojených států.

Po skončení jednání egyptský ministr financí Júsuf Butrus-Ghálí uvedl, že během diskusí bylo mnoho třecích bodů. Významným posunem ale podle něj je, že všechny země uznaly centrální roli MMF, kterou by mohl sehrát při řešení mezinárodních měnových konfliktů.

Ovšem ředitel fondu Dominique Strauss-Kahn nepovažuje výsledek setkání za selhání. Podle něj se vytvořil prostor pro další pokrok na listopadovém summitu lídrů G20 v Soulu a na dalších jednáních fondu.

Budova Mezinárodního měnového fondu
Zdroj: ČT24/www.imf.org