Bank of America: Zabavování nemovitostí bylo v pořádku, zahájíme další kolo

Charlotte - Stín podezření kolem hypotečních praktik velkých amerických bank slábne. Jako první přistoupila k opětovnému zabavování nesplácených nemovitostí Bank of America, když v noci na dnešek v části USA odstranila dočasný zákaz vystěhovávání neplatičů. Resrtrikce se vztahovala na celé Spojené státy po nařčení sektoru, že kvůli nedbalé evidenci přišli někteří klienti o střechu nad hlavou neprávem. Jiné banky přistoupily k částečnému omezení konfiskací.

Kauzu odstartovaly kritické ohlasy veřejnosti, které přiměla úřady věc prošetřit. Situace ohrožuje výsledky hospodaření bank a nestabilní trh s bydlením, který se potýká s poklesem cen a vyvlastňováním nesplácených domů. Od ledna 2007 hypoteční ústavy v USA zabavily téměř tři miliony takových nemovitostí.

Na hypoteční odvětví padlo podezření, že banky nekontrolovaly dokumenty pro konfiskaci domů pořádně nebo že dokonce při vyvlastňování předkládaly nepravé údaje. Bankám nyní hrozí pokuty i soudní pře a možná budou nuceny vzít zpět špatně ošetřené hypoteční smlouvy.

Bank of America konfiskace obnoví

Největší poskytovatel hypoték v USA - Bank of America - obnoví konfiskace realit ve 23 státech USA příští pondělí. Banka uvedla, že tyto postupy prověřila a jsou podle ní v pořádku. Prodej zabavených nemovitostí se obnoví ve státech, kde je k němu zapotřebí souhlas soudce. Banka bude v dalších 27 státech USA, kde tento souhlas není potřeba, pokračovat v revizích případů po neupřesněnou dobu. Banka předpokládá, že se tím prodej téměř 30 tisíc zastavených domů zpozdí.

Podle analytiků může šetření situace zpomalit proces zabavování realit a jejich návratu na trh. To by mělo nepříznivý dopad na celou ekonomiku, protože trh bydlení bývá tradičně tahounem oživení z recese. Bílý dům vyšetřování podpořil, odmítl však výzvy některých demokratických zákonodárců k dočasnému celonárodnímu moratoriu na zabavování realit, protože by to udělalo více škody než užitku.

Bank of America
Zdroj: ČT24