Americké regulační orgány si posvítí na zabavování nemovitostí

Washington - Praktiky, které při zabavování nemovitostí kvůli nespláceným hypotékám uplatňují velké banky, začal zkoumat také Americký dohled nad finančními ústavy. O zahájení vyšetřování regulačního úřadu dnes informoval šéf tamní centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Kauza se začala probírat v minulých týdnech, kdy se objevilo podezření, že některé banky zabavovaly nemovitosti na základě chybných rozhodnutí.

„Jsme znepokojeni zprávami o nesrovnalostech při zabavování domů v řadě velkých finančních institucí,“ prohlásil Bernanke během konference, kterou sponzoruje Fed spolu s Federální společností pro pojištění vkladů (FDIC). Vyšetřování, respektive jeho výstup má být hotový v průběhu listopadu.

Podezřelé hypotéky v hledáčku státních zástupců

Podezření na nesrovnalosti při zabavování nemovitostí neplatičům hypoték přinutilo v polovině října všech 50 amerických států k společnému vyšetřování hypotečních bank. Státní zástupci nyní zkoumají stížnosti, podle nichž některé banky před rozhodnutím o zabavení náležitě neprověřily dokumenty nebo k vyklizení nemovitosti předkládaly nesprávné údaje.

Možný podvodný postup při zabavování nemovitostí už vyvolal značné pobouření nejen mezi americkou veřejností, ale i investory. Ti se kvůli tomu začínají dokonce obávat, zda bankám nehrozí nové problémy, které by zhoršily jejich hospodaření a ekonomický výhled.

Podle některých pozorovatelů sílí napětí, že pokud budou hlášené nekalé praktiky prokázány, mohou ohrozit i samotný realitní trh. Jeho oživení je totiž stále dost křehké. Od ledna 2007, kdy se začaly projevoval první příznaky krize, byly v celých Spojených státech zabaveny téměř tři miliony domů. Od té doby vytrvale klesají ceny realit a došlo k nebývalému růstu počtu neprodaných domů.

Americké nemovitosti
Zdroj: ČT24/onefaceinamillion.com