Elektromobily v ofenzívě: Půjčit si je můžete i v Česku

Praha – V Česku se otevřela první půjčovna elektromobilů. Bude fungovat spolu s prodejnou aut na proud, v hledáčku má hlavně firmy a státní úřady. Rakouská síť Fastbox bude půjčovat elektrická auta, dodávky, ale i skůtry nebo třeba elektrokola. Za půjčení elektromobilu zaplatí zákazník kolem tisícikoruny na den.

K otevření půjčovny s elektromobily v Česku podpořily Fastbox především dobré zkušenosti ze sousedního Rakouska. „Rakousko je mnohem dál. Zatím se o elektromobily zajímají hlavně velké firmy, které si chtějí udělat ekologickou reklamu, hlásí se ale i obce a města, které už auta testují,“ popisuje majitel firmy Friedrich Neubauer.

V Česku jsou jednání s veřejnou správou teprve na začátku. „Od pražského magistrátu počínaje přes některé obecní úřady jsou jednání na delší lokte, protože tady neexistuje nějaká státní politika podpory,“ míní ředitel českého zastoupení Fastboxu Martin Zavadil.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Ti, kdo si chtějí koupit vlastní elektromobil, musí dnes sáhnout hluboko do kapsy. Ceny těchto aut jsou totiž zatím poměrně vysoké. To se má ale brzy změnit. Výrobu elektromobilů už totiž chystá většina velkých automobilek. „Ceny by měly rapidně klesnout, druhá otázky je subvenční politika státu, jestli se bude subvencovat koupě nových elektromobilů, resp. zda se bude zavádět zdanění emisí CO2 a třetí oblast je otázka vývoje cen pohonných hmot,“ říká koordinátor Centra automobilového průmyslu pro střední Evropu Roland Zsilinszky.

V roce 2020 by se tak na celém světě měly prodat až 4 miliony elektromobilů ročně, v Evropě pak zhruba 1,5 milionu. Tuzemští zákazníci by si pak podle studie Roland Berger měli koupit 15 tisíc elektromobilů. Pro srovnání, loni se v Česku prodalo 180 tisíc nových osobních aut.