Pětina nebezpečného vepřového z Německa zajištěna

Praha - Veterináři našli a pozastavili prodej zhruba pětiny z celkem 4 500 kilogramů vepřového masa, které bylo na přelomu loňského a letošního roku dovezeno z Německa do Česka a mohlo obsahovat rakovinotvorný dioxin. Podle mluvčího Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Dubna veterináři odeslali vzorky vepřového masa na laboratorní rozbor. V Německu se navíc zavřelo dalších skoro tisíc farem. České ministerstvo zemědělství chce proto co nejdřív prosadit nový zákon o původu potravin.

Přibližně polovina z 4 500 kilogramů vepřového masa, pocházejícího z německé farmy používající krmivo s obsahem dioxinů, měla svůj cíl ve stravovacích zařízeních ve Středočeském kraji. Veterináři z této zásilky našli a pozastavili prodej 145 kilogramů masa. V Ústeckém kraji se podařilo dohledat asi polovinu dodávky, tedy zhruba 820 kilogramů německého vepřového.

Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy již Češi maso s dioxiny dávno snědli. Hlavním důvodem přitom bylo, že Německo posílalo špatné informace, jak říká ministr: „Měli jsme tu informaci dostat okamžitě, ale hlavně jsme ji měli dostat od nich. My jsme se to dozvěděli ze sdělovacích prostředků.“

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Fuksa volá po přísnějších pravidlech

Kontaminované německé maso se ale mohlo v Česku zpracovat do salámů a dalších výrobků. Ministr Fuksa chce proto prosadit nový zákon, který má farmářům ukládat nahlášení všech informací o původu nebo zpracování masa. Zatím tuto povinnost nemají. Zákon by měl platit během několika měsíců.

Josef Duben, mluvčí české veterinární správy:

„Z tohoto masa byly odebrány vzorky a byly zaslány na vyšetření. Podle šéfky německé veterinární služby Karin Schwabenbauerové by toto maso nemělo být zdravotně závadné.“

Panika související se zvýšeným výskytem dioxinu vypukla v Německu na přelomu roku. Tehdy se ukázalo, že výrobce krmných tuků ze severu země používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům, například výrobě papíru. Na trh dodal až 3 000 tun dioxinem kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150 tisíc tun krmiva určeného pro hospodářská zvířata.

„Určitá hrozba stále existuje, ale není tak velká, jak si někteří myslí. Je ale pravdou, že skutečně jeden zemědělec prodával kontaminovaná krmiva dalším farmám. Bohužel to vrhá špatné světlo na celý zemědělský sektor,“ vysvětluje saský ministr životního prostředí a zemědělství Frank Kupfer.

Německo odhalilo další nebezpečná krmiva

O víkendu navíc spolkové ministerstvo zemědělství oznámilo, že objevilo dalšího výrobce krmiv podezřelého z toho, že se v jeho produktech nachází jedovatý, rakovinotvorný dioxin. Dodatečně bylo proto uzavřeno dalších 934 podniků v Dolním Sasku.

„Údajně byly problémy se zjištěním dioxinů v krmivech známy již delší dobu, a nic se nedělo,“ dodal Duben, podle něhož v Česku nic podobného nehrozí, jelikož laboratoře mají povinnost zjištění nadlimitního množství nebezpečných látek okamžitě nahlásit veterinární správě.