Čína a Indie stabilizovaly diamantový trh

Londýn – Ceny surových diamantů následují trend předkrizových let a postupně přibývají na své hodnotě. Díky poptávce z rychle se rozvíjejících trhů, jako jsou Čína nebo Indie, se už vrátily na úroveň před obdobím ekonomických turbulencí. Obchodníci odhadují, že jen za minulý rok prodali do těchto zemí o 20 procent drahých kamenů víc než v roce předchozím.

Stále vyšší počet kontraktů je uzavírán na asijských trzích. „Šedesát procent větších diamantů dnes prodáváme na Dálný východ a do Číny. Tak to dřív nebylo,“ říká výkonný ředitel společnosti DD Manufacturing Erez Daleyot. Podobnou zkušenost má většina místních obchodníků.

Poptávka roste zhruba 20procentním tempem

Diamantový trh (zdroj: ČT24)

„Poslední dva roky rostla poptávka z Číny a Indie ročním tempem přes 20 procent. Letos to vypadá, že zájem bude zase velký. Čekáme další nárůst poptávky kolem 20 procent,“ odhaduje ředitelka firmy Diamond Trading Company Varda Shineová.

Kromě vyšší ceny má poptávka z druhého konce světa pro britské obchodníky ještě další výhodu. Dříve uzavírali téměř 40 procent obchodů v době mezi Díkuvzdáním a Vánocemi, ovšem nyní jdou diamanty na odbyt skoro po celý rok. „Hodně prodáváme i během svatební sezóny v Indii a kolem čínského nového roku. To nám umožňuje lépe rozvrhnout riziko a lépe plánovat naše obchody,“ vysvětluje Shineová.

Po opracování pak diamanty často míří na prsteníčky šťastných dam. Mezi nejoblíbenější diamantové šperky totiž stále patří snubní a zásnubní prsteny.

Zásnubní prsten
Zdroj: ČT24