Fotovoltaici požadují obnovu připojování malých solárních zdrojů

Praha - Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) se obrátila na distribuční společnosti a zástupce státu, aby zrušili stop stav vydávání smluv o připojení do přenosové soustavy u střešních solárních elektráren s výkonem do 30 kilowatt. Tzv. stop stav trvá už skoro rok a podle CZEPHO u malých instalací nemá opodstatnění, jelikož neohrožují bezpečnost přenosové sítě.

Distribuční společnosti vyhlásily stop stav v únoru loňského roku na žádost provozovatele přenosové soustavy ČEPS. Podle nich mohlo další neomezené vydávání smluv na připojení fotovoltaických elektráren ohrozit bezpečnost přenosové soustavy. CZEPHO však odmítá, že by bezpečnost sítě ohrozily střešní instalace do 30 kW.

„Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů dává každému právo připojit svou elektrárnu k elektrizační soustavě,“ prohlásila zástupkyně CZEPHO Zuzana Musilová. Ovšem ČEPS namítá, že mu stále leží na stole příliš velké množství starých žádostí.

Rozhovor s Petrem Klimkem (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Pavla Vlčka a podle informací ČEPS je nyní do sítě připojen takový výkon z fotovoltaických elektráren, který už naráží na hranici řiditelnosti.

Investoři do střešních instalací žádají právní pomoc

Petr Klimek, člen představenstva CZEPHO:

„Připravuje se legislativa, která rozvoj odvětví fotovoltaiky zastaví v Česku úplně do roku 2020.“

Musilová uvádí, že se na fotovoltaickou asociaci obrátilo přes 600 investorů s žádostí o právní pomoc: „Většina jsou to investoři se střešními instalacemi do jedné magawatty, kteří se kvůli uvalení daně dostanou do ztráty. Poskytneme jim právní poradenství.“ CZEPHO má podle ní podporu více než 17 senátorů, kteří by proti 26procentnímu zdanění mohli podat ústavní stížnost. „Najali jsme právní firmu, která připravuje podklady. Věříme, že senátoři stížnost podají v nejbližším termínu,“ dodala zástupkyně CZEPHO.

Distribuční společnosti ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce a Pražská energetika distribuce podle mluvčí společnosti ČEZ Evy Novákové v současnosti o bezpečném limitu pro připojení obnovitelných zdrojů intenzivně diskutují: „Vzhledem k tomu, že součet aktuálně připojených fotovoltaických a větrných elektráren a očekávaný rozsah připojení v období nejbližších dvou měsíců… může překročit zmíněné bezpečné limity, tak lze očekávat, že provozovatelé sítí budou schopni otázku dalšího jejich postoje ke 'stop stavu' kvalifikovaně posoudit nejdříve v průběhu března letošního roku.“

Podpora střešních zdrojů je zachována, ale nejsou připojovány

Když v loňském roce omezila novela zákona dotace velkých solárních zdrojů, podporu malým střešním instalacím zachovala. „Politická reprezentace dala najevo, že tento směr bude podporovat,“ uvedla Musilová a dodala: „Solární instalace na rodinných domech zvyšují energetickou bezpečnost a soběstačnost občanů na diktátu cen velkých výrobců a snižují domácnostem účty za elektřinu.“

Luděk Šikola, advokátní kancelář Šikola a partneři:

„Stát novou legislativou podporuje střešní fotovoltaické elektrárny, jde ale o pouhou deklaraci, zákony nejsou naplňovány.“

„Národní akční plán není dogma, bude se postupně vyvíjet a podle potřeby upravovat a každé dva roky vyhodnocovat,“ prohlásil předseda ERÚ Josef Fiřt. „Fotovoltaické elektrárny například loni strmě rostly. Teď budou stagnovat, protože je pro ně již malý prostor. Naopak je tam prostor pro biomasu či vodní energii,“ dodal předseda úřadu.

V loňském roce zavedl kabinet Petra Nečase sérii opatření, která omezují rozvoj fotovoltaiky. V důsledku rozsáhlé výstavby solárních zdrojů totiž hrozilo prudké zdražení elektřiny. Investorům do fotovoltaiky nejvíce vadí tříleté zdanění jejich elektráren sazbou 26 procent. Mnozí z nich tvrdí, že je toto opatření přivede ke krachu a chystají právní kroky.

  • Solární energie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2066/206573.jpg
  • Solární panely na střeše kravína autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2222/222113.jpg
Vydáno pod