Hackeři připravili český registr o milion povolenek

Praha – Hackeři připravili český registr emisních povolenek o zhruba milion povolenek, poškozeno přitom bylo několik společností, jak uvádí společnost OTE, která tuzemský registr povolenek spravuje. Škody mohou činit více než 350 milionů korun. Česko proto v důsledku neoprávněných manipulací s účty některých obchodníků uzavřelo registr obchodování s emisními povolenkami na dobu neurčitou. Útok na systémy s povolenkami mají patrně na svědomí počítačoví hackeři, kvůli kterým uzavřely své registry také další evropské země. Na situaci včera reagovala i Evropská komise, která zastavila většinu transakcí v Systému obchodování s emisemi (ETS). Evropský trh zůstane uzavřen, dokud národní registry nebudou bezpečně zajištěny.

„Rozsah transakcí, které jsou v tuto chvíli podezřelými, je výrazně větší než číslo, které uvedla média včera. Já mohu nebo bohužel musím říct za OTE jako správce rejstříku, že dneska se nám jeví jako podezřelých transakcí zhruba v objemu 1,2 nebo 1,3 milionu povolenek,“ říká šéf společnosti OTE Jiří Šťastný.

Unie zjišťuje původce „sabotáže“

„Pro nás je to v tuto chvíli krádež, nikoli sabotáž. Je možné, že jde o koordinovanou akci, protože poslední případy se odehrály během posledních pěti dní,“ uvedla na brífinku v Bruselu mluvčí komise Maria Kokkonenová. V pátek budou o nejnovějších incidentech diskutovat zástupci členských států EU a budou se snažit zjistit zdroj útoku. „Mohl by to být jeden zdroj, mohlo by jich být víc,“ dodala Kokkonenová.

Miroslav Řehoř, zodpovědný za správu registru:

„V tuto chvíli nevidíme možnost znovuotevření registru, neboť útok by byl velmi vážný a situace je nyní poměrně komplikovaná. Někdo určitě manipuloval s daty několika držitelů účtů v registru. Byl to pravděpodobně hacker.“

Ve středu zjistil registr zmizení 470 tisíc emisních povolenek z účtu českého obchodníka Blackstone Global Venture. Hodnota ukradených povolenek činila téměř sedm milionů eur (170 milionů korun). Podle Řehoře byli postiženi také jiní obchodníci. Při současné ceně jedné povolenky kolem 15 eur to představuje škodu asi 15 milionů eur (364 milionů korun).

„Včera ráno jeden z majitelů účtu reklamoval transakci, kterou neinicioval. V důsledku této reklamace jsme prověřili systém a našli jsme řadu dalších podezřelých transakcí a změn v databázi. Zhruba v osm hodin jsme uzavřeli registraci obchodů s emisními povolenkami v Čechách,“ vysvětluje Šťastný. Tentokrát šlo o sofistikovanější způsob napadení než před rokem. Tentokrát se hackeři k přístupovým právům nedostali vylákáním oprávnění majitelů účtů. O viníkovi se zatím pouze spekuluje. „Já kdybych spekuloval, tak bych se spíše obracel do prostoru, ze kterého se organizují daňové úniky,“ dodává Šťastný.

V Evropě se nyní s povolenkami neobchoduje

Uzavření dalších národních registrů pak prakticky zastavilo obchodování na celém evropském trhu emisí. Evropská komise po zprávách z Česka ve středu pozastavila nejméně na týden většinu transakcí v Systému obchodování s emisemi a stejný krok učinil i francouzský trh BlueNext. Po zprávě o incidentu v Česku své národní registry uzavřely Řecko, Estonsko a Polsko a o den dříve už byl kvůli útokům hackerů uzavřen rakouský registr.

Na otázku, kdy by se mohlo obchodování s právy na emise oxidu uhličitého obnovit, mluvčí řekla: „Závisí to na rychlosti reakce členských států. Čím dříve posílí bezpečnostní opatření, tím dříve můžeme systém znovu otevřít.“ Podle Šťastného však půjde o týdny nebo měsíce. O otevření se podle něho může mluvit v momentu, kdy bude známé, na kterých účtech povolenky skončily.

Trh s emisemi je klíčová součást programu EU proti globálnímu oteplování a obchoduje se zde s právy, která vlády podle limitů stanovených v Bruselu rozdělují průmyslovým podnikům.

  • Továrna zdroj: www.greenpay.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1434/143395.jpg
  • Evropská komise autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1437/143606.jpg