Mlékomaty mizí z ulic, na vině je malý odbyt

České Budějovice – Z ulic českých měst pomalu mizí mléčné automaty. Odbyt klesl ze stovek litrů na několik desítek a zemědělcům se takový prodej mléka už nevyplatí. Tento týden proto ukončili provoz automatů hned na dvou místech Jihočeského kraje. Firmy plánují, že stáhnou z trhu i další přístroje.

Dnes v celém Česku podle dostupných informací farmáři provozují 176 mléčných automatů, nejvíce jich je ve Zlínském kraji. Lidé přestali kupovat mléko loni, kdy hlavní hygienik varoval před tímto způsobem prodeje. Kontroly veterinářů ale žádné problémy neodhalily.

Na jihu Čech chtěli zemědělci původně rozmístit třicet automatů, teď jich ale funguje jen třináct. Nedávno farmáři odvezli automat z Českého Krumlova a z jednoho z českobudějovických obchodních domů. O dva mléčné automaty přišel také Jindřichův Hradec. „V prodejích jsme zůstali někde na sedmdesáti litrech denně, což pro nás bylo neúnosné,“ vysvětluje příčiny stahování mléčných automatů ředitel Zemědělského podniku Hospříz Karel Šámal.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Své o tom ví i farmář Jan Bouda, který do mléčného automatu v Třeboni investoval milion korun. Dnes v něm každý den prodá 140 litrů mléka. Nad vodou ho drží lázeňští hosté a speciální akce. Jeden den v únoru například bude čepovat mléko zdarma. „To mléko je opravdu kvalitní a lidem chutná a já věřím, že se to zlepší,“ říká zemědělec.

Zemědělci teď hledají nové cesty ke spotřebitelům. „Nevzdáváme to a připravujeme podporu dalších forem přímého prodeje, například rozvoje farmářských trhů,“ dodává ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Hricová.