Černé scénáře kolem deregulace se nevyplnily

Praha - Strašák jménem deregulace nájemného se v lednu začíná ukazovat v lepším světle, k rapidnímu zvýšení nájmů a předpokládané lavině žalob na většině míst nedošlo. Regulace nájemného skončila posledním dnem loňského roku přibližně pro 400 tisíc bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze se tak stane k 31. prosinci 2012.

„Situace je velmi rozdílná podle lokalit, protože v některých místech se nájemné dostalo blízko místně obvyklému. Pak jsou lokality, kdy kupní cena bytů stagnovala, což je především záležitost severních Čech – Ústecko, Litvínovsko atd.,“ říká k současné situaci předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba.

Nájmy se příliš neměnily v Prachaticích, zdražení se dotkne například Litvínova

Rozhovor s Milanem Tarabou (zdroj: ČT24)

Nájmy se příliš nezvedaly například v jihočeských Prachaticích, kde nájemné činilo 58 korun za metr čtvereční a zde je tato hranice v podstatě dosažena. „Bylo zde prodáno několik bytů a jejich ceny ovlivnily nájemné,“ uvádí Taraba. Podle něj se však procentuelně vyšší nárůst dá čekat například v Litvínově, kde se předtím nájemné pohybovalo kolem 25 korun.

V souvislosti s koncem regulovaných nájmů se na poradny Sdružení nájemníků ČR na většině území Česka obrací v posledním období dvakrát více lidí než obvykle. Za celý loňský rok přišlo do poraden sdružení kolem 23 tisíc osob.

S konečnou podobou dohody o zvyšování nájemného s největším vlastníkem nájemních bytů v Česku, společností RPG Byty, je spokojen místopředseda sdružení Jan Vozárik. Návrh firmy zvýšit nájemné v 35 650 bytech na severu Moravy přijalo 90 procent nájemníků, kteří souhlasili s letošním zdražením o 15 až 38 procent. Současně pak firma RPG Byty slíbila investice do oprav bytů a domů.

Dohoda s nájemníky a společností CPI se blíží

Jednání nadále pokračují s nájemníky společnosti CPI, druhého největšího vlastníka nájemního bydlení v zemi. „Dohoda sice na stole není, ale měli jsme dvě jednání a ve čtvrtek by měl být návrh akceptován, nebo doplněn o drobnou změnu,“ vysvětluje Taraba. Organizace nájemníků chce od firmy například jen minimální zvyšování činží do doby, než bude mít ministerstvo pro místní rozvoj hotové mapy místně obvyklého nájemného. V základní verzi mají být k dispozici na konci února.

Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, můžou se obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Jednostranné zvýšení činží ze strany vlastníků možné není.

Ve většině krajských měst a Praze má regulace nájemného skončit až za dva roky. Příliš komplikovaná jednání mezi majiteli bytů a nájemníky se však v případě Prahy či Středočeského kraje nedají čekat. Zde byl totiž podle Taraby nárůst nájemného tak vysoký, že se ceny regulovaných a neregulovaných nájmů velmi přiblížily. „Problém byl v lokalitách, kde bylo nájemné výrazně malé,“ uzavírá Taraba.

Vydáno pod