Dow Jones letí vzhůru na předkrizová čísla

New York - Nejsledovanější burzovní indikátor světa, Dow Jonesův index, dnes poprvé od června 2008 vystoupil nad psychologicky důležitou hranici 12 000 bodů. Jeho růst neovlivnily ani horší výsledky některých firem. Namísto toho se investoři zaměřili na ekonomické plány, které v poselství o stavu unie přednesl prezident Barack Obama.

Nejsledovanějším ukazatelem vývoje cen akcií na burze v New Yorku se kolem 10:30 EST (16:30 SEČ) pohyboval kolem 12 008 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o téměř 0,3 procenta. Širší index S&P 500 zpevnil o půl procenta na 1 297 bodů, index Nasdaq Composite přidal 0,7 procenta na 2 739 bodů.

Ve výroční zprávě se americký prezident vyslovil pro nižší daně z příjmů právnických osob, z nichž by patrně těžila řada firem. Kurzy akcií se ale zvyšovaly i v reakci na lepší statistiku o prodeji domů v USA.

Ovšem celkové zisky omezovaly horší výsledky některých firem, které jsou v bázi Dow Jonesova indexu. Jde například o emise strojírenské skupiny Boeing, která ztrácela kolem tří procent. Podnik měl v posledním čtvrtletí loňského roku nižší zisk a nastínil i horší výhled.