Zvýšit úrodu pomáhají izraelskému podnikateli čmeláci

Tel Aviv – Izraelský podnikatel v oblasti potravinářství Jonathan Cnaani přišel na způsob, jak efektivně čelit stále větším nárokům spotřebitelů i častým nemocem, které postihují včelstva. K opylování totiž nezvykle využívá speciálně vyšlechtěné čmeláky, které udržují jeho tržby v plusových hodnotách. Izraelská firma už začala šlechtěné čmeláky vyvážet do Turecka. A plánuje i expanzi do jiných zemí.

Ceny potravin nadále rostou a zemědělci hledají nové metody, jak kompenzovat nároky konzumentů. Jonathan Cnaani přišel na jednoduchý princip - zvýšit zemědělskou produktivitu mu pomáhají nikoliv včely, ale čmeláci. Ti na jeho velkopěstírnách rajčat zajišťují nadprůměrnou úrodu. „Může se to zdát trochu neobvyklé - ale pravdou je, že podle našich zkušeností jsou čmeláci daleko lepší než včely - pokud se tedy jedná o opylování ve sklenících,“ vysvětluje zakladatel čmeláčí farmy.

Na své usedlosti Cnaani chová čmeláky, kteří se oproti běžným druhům v mnohém liší. Mají geneticky danou oční vadu a jsou téměř slepí. Proto špatně létají a na opýlení volných prostranství se nedají použít. Ve skleníku se ale orientují skvěle, a jsou daleko pilnější než včely. Kvůli omezení zrakových vjemů je totiž máloco rozptýlí.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

„Tito slepí čmeláci přispívají k tomu, že můžeme dělat rajčata levnější. Vypěstujeme jich totiž víc, protože máme i více opylených květů. A to ani nemluvím o tom, že čmeláci jsou daleko odolnější proti nemocem,“ dodává podnikatel. Cnaaniho mají navíc další nespornou výhodu, a to otužilost. Robustní tělesná konstituce jim umožňuje sbírat nektar a pyl již při teplotách slabě nad nulou.

Vydáno pod