Rosněfť a Exxon si zatěží v Černém moři

Davos - Největší ruská ropná firma Rosněfť a americký gigant Exxon Mobil se zavázaly k dohodě o společném rozvoji těžby ropy a plynu z Černého moře. Přestože hodnota projektu dosud nebyla zveřejněna, Exxon Mobil uvedl, že investuje do průzkumu v regionu jednu miliardu dolarů (17,6 miliardy korun). Smlouvu dnes při příležitosti Světového ekonomického fóra v Davosu podepsali předseda Rosněfti Igor Sečin, který je rovněž místopředsedou ruské vlády, a generální ředitel Exxonu Rex Tillerson.

Ropní giganti vytvoří společný podnik, který se bude zabývat průzkumem a těžbou. Ve fázi průzkumu budou mít obě firmy ve společném podniku poloviční podíl. Později se poměr změní na 66 procent pro Rosněfť a 33 procent pro Exxon Mobil.

Dohoda bude pro americkou společnost znamenat přístup k napojení na ohromné ruské zdroje, pro Rusko to znamená získání technologie od americké firmy. Obě společnosti budou zkoumat hluboké vody v ruském sektoru Černého moře o celkové ploše 11 200 kilometrů čtverečných.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

„Je to důležitá příležitost k rozšíření našich aktivit do nových oblastí,“ vysvětlil Tillerson. Podle Sečina dohoda ukazuje, že Rusko je otevřené investicím.

Arktidu si před dvěma týdny zabrali těžaři z BP a Rosněfti

Smlouvy podobného rozsahu nejsou v poslední době vůbec výjimkou. Před dvěma týdny ropná firma BP podepsala dohodu s Rosněftí o spolupráci při těžbě v oblasti ruské Arktidy. Generální ředitel BP Bob Dudley při té příležitosti poznamenal, že má důvěru v investiční klima v Rusku, přestože firma měla v minulosti se svými ruskými investicemi problémy.

Navíc Exxon Mobil se ocitl na pokraji dohody o nákupu velkého podílu v ruské firmě Jukos. Ovšem dohodu v roce 2003 zmařilo uvěznění generálního ředitele Jukosu Michaila Chodorkovského, které poškodilo reputaci Ruska mezi investory na osm let. Jukos býval největší a nejrychleji rostoucí ropnou firmou v zemi. Hlavní majetek Jukosu získala Rosněfť, která nyní platí za ruskou jedničku.