Hypoteční trh loni zažil boom

Praha - Hypotéky šly loni opět na dračku, tuzemský trh po dvou letech poklesu meziročně stoupl. České banky poskytly podle dnes zveřejněných statistik ministerstva pro místní rozvoj občanům téměř 51 tisíc hypoték za 84,8 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání téměř 15procentní nárůst objemu nově poskytnutých úvěrů. Největší množství hypotečních úvěrů podle objemu banky loni poskytly v Praze a Středočeském kraji, celkem za 34 miliard korun. Následuje Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Největší meziroční nárůst poskytnutých hypoték přitom banky zaznamenaly v Moravskoslezském a Jihočeském kraji.

Hypoték se od 90. let rozdalo již za bilion

Hypoteční banky loni celkově zprostředkovaly občanům, firmám i obcím a městům hypotéky za necelých 96 miliard korun. V roce 2009 byl objem poskytnutých hypoték 89,7 miliardy korun. Celkem od počátku činnosti v polovině 90. let hypoteční banky v tuzemsku uzavřely přes půl milionu hypoték za téměř více než jeden bilion korun.

generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil

„S objemem přesahujícím 84 miliard jde o čtvrtý nejlepší rok v historii českých hypotečních úvěrů. Růst je přitom založen na zdravém vývoji ekonomiky, protože byl tažen zejména novou produkcí, což je pozitivní pro celý trh. Zároveň se ze současného vývoje dá odhadovat, že žádná velká překvapení nemůžeme za stávajících podmínek na hypotečním trhu očekávat.“

Jednička na tuzemském trhu - Hypoteční banka - v průběhu loňského roku poskytla více než 16 tisíc hypotečních úvěrů v celkovém objemu 27 miliard korun. V roce 2009 banka poskytla hypotéky za více než 28 miliard korun. Například Raiffeisenbank zvýšila loni objem nově poskytnutých hypoték meziročně o 40 procent na 13,95 miliardy korun. UniCredit Bank loni stoupl objem nově poskytnutých hypoték meziročně také o 40 procent, a to na šest miliard korun. Ostatní banky zatím výsledky nezveřejnily.

Hypoteční banka
Zdroj: ČT24