NWR zdraží uhlí o 13 procent

Praha - Vlastník ostravské důlní firmy OKD, těžební společnost New World Resources (NWR), se s odběrateli dohodl na vyšší ceně energetického uhlí pro letošní rok v průměru o 13 procent na 71 eur (asi 1 720 korun) za tunu. Cena koksovatelného uhlí, která se sjednává čtvrtletně, byla na první čtvrtletí stanovena na 165 eur (asi 4 000 korun) za tunu. Proti poslednímu čtvrtletí loňského roku se jedná o sedmiprocentní nárůst.

Na 1. čtvrtletí činí sjednaná cena koksu 339 eur (asi 8 200 korun) za tunu, což je proti čtvrtému čtvrtletí 2010 nárůst zhruba o jedno procento. Proti průměrné ceně loňského roku je sjednaná cena vyšší o 23 procent. NWR předpokládá že v letošním roce vytěží přibližně 11 milionů tun uhlí a 800 tisíc tun koksu. V loňském roce firma vytěžila 11,4 milionu tun uhlí a zhruba milion tun koksu. V závislosti na vývoji trhu a podmínkách hlubinné těžby NWR uvádí, že má potenciál letos vytěžit navíc 400 tisíc tun uhlí.

Podle NWR letos externí prodeje dosáhnou přibližně 10,3 milionu tun uhlí, které budou rovnoměrně rozdělené mezi koksovatelné a energetické uhlí, a 720 tisíc tun koksu. Loni společnost NWR prodala přes 10,5 milionu tun uhlí a 1,1 milionu tun koksu.

Těžební gigant uvedl, že všechny ceny uváděné v eurech vycházejí ze směnného kurzu 24,30 Kč/EUR. Zároveň upozornil, že průměrné smluvní ceny dodávek jsou orientační. Může je ovlivňovat řada faktorů, včetně pohybů směnného kurzu, kvality uhlí, načasování dodávek a pružných ustanovení jednotlivých smluv.

NWR je česká společnost registrovaná v Nizozemsku. Je přední těžební společností ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v České republice. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební firma OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.

Koksovna
Zdroj: ČT24
Vydáno pod