Sazka se údajně chystá požádat o ochranu před věřiteli

Praha - Loterijní společnost Sazka se chystá požádat soud o ochranu před věřiteli. Uvedl to dnes server iHNed.cz s odvoláním na dobře informovaný zdroj. Držitelé dluhopisů budou podle serveru o dalším osudu Sazky rozhodovat v pondělí. Mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund uvedl, že se Sazka v souvislosti s moratoriem či ochranou před věřiteli na soud neobrátila. Co se týče držitelů dluhopisů, může o ochranu před věřiteli požádat svěřenecký správce. Sazka ale podle mluvčího nemá informace, že to udělal.

Pro stabilizaci Sazky je klíčová dohoda firmy s držiteli dluhopisů. Sazka se pokouší finanční tíseň vyřešit snížením dluhů a prodloužením splatnosti dluhopisů. To se mělo původně projednat na valné hromadě do půli února, hlasovat se ale bude již v pondělí. „Je to otázka na správce emise - The Bank of New York,“ řekl dnes mluvčí Sazky serveru iHNed.cz.

Restrukturalizaci by muselo schválit 75 procent držitelů dluhopisů. Podnikatel Radovan Vítek v pátek koupil další velký desetiprocentní balík dluhopisů od fondů Black River, takže je teď schopen dohodu bezpečně zablokovat.

Sazka se chystá požádat soud o ochranu před věřiteli, shání k tomu souhlas poloviny věřitelů, serveru iHNed.cz to potvrdily dva zdroje z finančních kruhů. „Požádali všechny věřitele, kteří si teď dávají dohromady svá jednotlivá stanoviska,“ sdělil serveru zdroj z jedné z úvěrujících bank.

Sazka podle některých informací doufala, že se s držiteli dluhopisů, jimž není schopna splácet celou jistinu i úrok, dohodne na snížení dluhu a odkladu splátek. Změnu dluhopisové dokumentace ale musí schválit valná hromada držitelů dluhopisů minimálně tříčtvrtinovou většinou přítomných.

Do problémů Sazku dostala O2 arena

Největším držitelem dluhopisů Sazky je podnikatel Radovan Vítek, který vedle drobnějších nákupů získal v uplynulých dnech velké balíky od UniCredit Bank a Raiffeisen Bank International. Vítkovy pohledávky za Sazkou a vlastníkem O2 areny Bestsportem v současné době podle médií převyšují tři miliardy korun.

Sazka čelí problémům zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu pražské O2 areny držitelům dluhopisů. Městský soud v Praze dostal od Vítka návrh na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou 17. ledna. Sazka musí do 20 dnů ode dne doručení usnesení o zahájení řízení poslat soudu svoje vyjádření k Vítkově návrhu. Musí také předložit celý seznam majetku včetně dlužníků a věřitelů i seznam svých zaměstnanců a listiny, které dokládají úpadek nebo hrozící úpadek.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu.

  • Sazka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1175/117479.jpg
  • Radovan Vítek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2220/221981.jpg